Algemeen · 13 september 2024

Dag van de Scheiding benadrukt belang van hulp bij scheiding. Scheiden: hulp zoeken blijft een groot taboe

Dag van de Scheiding benadrukt belang van hulp bij scheiding. Scheiden: hulp zoeken blijft een groot taboe

Op 13 september is het weer de jaarlijkse Dag van de Scheiding, een dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor goede begeleiding bij scheidingen. Dit jaar is er extra aandacht voor ongehuwde samenwoners, een groep die de laatste jaren sterk is toegenomen in Nederland en waar het aantal scheidingen eveneens groeit. Een scheiding heeft vaak grote gevolgen, vooral voor de kinderen. Helaas escaleert zo’n 20% van de scheidingen, waardoor kinderen onnodig lijden.

Veel stellen realiseren zich tijdens de zomervakantie dat hun relatie niet meer werkt, wat na de vakantieperiode vaak leidt tot een piek in het aantal scheidingen. Gemiddeld één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding.

Jaarlijks krijgen ongeveer 40.000 kinderen in Nederland te horen dat hun ouders gaan scheiden. De Kinderombudsman adviseert ouders om “normaal met elkaar om te gaan, beschikbaar te blijven en hun kinderen de ruimte te geven om van beide ouders te blijven houden.” Ze benadrukt dat professionele hulp zoeken een goede oplossing kan zijn, ondanks dat hier nog steeds een taboe op rust.

Wanneer een gezin in harmonie leeft, zijn kinderen vaak het best af. Maar als conflicten, ruzies en spanningen overheersen, kan dit schadelijk zijn voor hun ontwikkeling. Het voorbeeld dat kinderen in hun jeugd zien, beïnvloedt vaak hoe zij later zelf relaties aangaan. Het is daarom essentieel om tijdig goede hulp en begeleiding te zoeken bij een scheiding, in het belang van alle betrokkenen.

Het is belangrijk dat ouders al vroeg hulp inschakelen bij relatieproblemen, eigenlijk nog voordat een scheiding in beeld komt. Door tijdig aan de slag te gaan met onderliggende problemen en patronen, kunnen stellen beter communiceren over hun eigen behoeften. Mocht er later toch besloten worden om uit elkaar te gaan, dan verloopt dit vervolgens vaak soepeler. Hoe eerder ouders openstaan voor professionele begeleiding, hoe positiever het effect op zowel de relatie als een eventuele scheiding.

Voor mensen die niet weten waar ze moeten beginnen, biedt de website www.scheidingsplein.nl hulp. Dit gratis platform is samengesteld door samenwerkende gemeenten in Noord-Holland en bevat ervaringen, nuttige informatie en verwijzingen naar hulp. Sinds vandaag is er ook een nieuwe video podcast beschikbaar op de website van het Scheidingsplein. Hierin bespreken ervaringsdeskundigen en professionals de vele aspecten van een scheiding, met als doel ouders verder te helpen.

error: Content is protected !!