Algemeen · 28 augustus 2024

Hogere werkdruk door personeelstekort

In Alkmaar asfalteerwerkzaamheden op drie kruisingen en drie rotondes
xr:d:DAFXLYayLug:2,j:1628086134,t:23010913

Bijna 29% van de ondernemers ziet de steeds hogere werkdruk onder het personeel nog altijd als belangrijkste gevolg van een tekort aan personeel.

Ook hebben de meeste ondernemers nog steeds moeite om personeel te vinden. Wel ervaren iets minder ondernemers echt een personeelstekort vergeleken met een jaar geleden. Dit meldt het CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland van juli 2024, die wordt gehouden in samenwerking met KVK, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Werkdruk
In bijna alle bedrijfstakken geven minder ondernemers een verhoogde werkdruk onder het personeel aan als belangrijkste gevolg van een personeelstekort vergeleken met een jaar geleden.

Alleen in de landbouw, bosbouw en visserij is dit probleem iets gestegen. Ruim 43% van de ondernemers in de detailhandel geeft aan een hogere werkdruk te ervaren als gevolg van een personeelstekort.

Arbeidskosten
Ook zijn voor veel ondernemers de arbeidskosten gestegen. In de horeca en de informatie en communicatie ervaren ondernemers het vaakst gestegen arbeidskosten. In de delfstoffenwinning, de autohandel en –reparatie en de bouwnijverheid hebben ondernemers vaker te maken met gestegen arbeidskosten dan een jaar geleden.

Iets meer dan 13% van de ondernemers neemt minder geschikt personeel aan. Dit geldt in verhouding het meest voor ondernemers in de bouwnijverheid en de horeca.

error: Content is protected !!