Algemeen · 10 mei 2024

Nieuwe uniformen voor BOA-handhavers

Het Modeluniform Gemeentelijke Handhaver Openbare Ruimte is geactualiseerd en levert een bijdrage aan de uniformiteit, herkenbaarheid, professionaliteit, veiligheid, gezag en dus het imago van handhavers.

Van evaluatie naar geactualiseerd modeluniform
De VNG is verantwoordelijk voor de communicatie over, en het onderhoud en doorontwikkeling van het uniform. Naar aanleiding van aandachtspunten uit de evaluatie (2023) hebben we  een aantal acties uitgezet om tot het geactualiseerde modeluniform te komen. Mede door de VNG-Kledingcommissie, bestaande uit een brede afvaardiging van gemeenten (G4, G40, M150 en K80) doet het modeluniform weer recht aan de aangegeven behoeften en hedendaagse eisen.

Vormgeving identiteit handhaver
De identiteit van de handhaver openbare ruimte wordt vormgegeven door vijf elementen:

  • naam (functie)
  • kleurstelling (blauwtinten)
  • logo (boa-vuistje)
  • uniek kenmerk (patroon battenburg blokkenband)
  • typografie (lettertype ‘frutiger’).

Onderdelen van het uniform
Het merendeel van de onderdelen van het modeluniform wordt al landelijk in verschillende varianten toegepast, maar maakt nu officieel onderdeel uit van het modeluniform. Het modeluniform 2024 bestaat uit de volgende onderdelen: jas (en andere varianten), poloshirt (korte/lange mouwen), trui, vest, broeken, hoofddeksels, veiligheidsvesten en schoenen. Aan het modeluniform zijn nieuwe onderdelen voor het gebruik van voer- en vaartuigen toegevoegd: motorjas, motorbroek, motorhelm, fietshelm en een reddingsvest.

Verder zijn extra onderdelen toegevoegd die alleen in specifiek beschreven situaties gedragen mogen worden: veiligheidshesje, T-shirt, commando-muts, colletje, winter-/fouilleerhandschoenen en een regenbroek. Naast het modeluniform worden onder andere ook de functieonderscheidingstekens van de handhavers en de minimale kwaliteitseisen met betrekking tot veiligheid, materiaal, uitstraling en duurzaamheid beschreven.

Bron: VNG.nl

error: Content is protected !!