Alkmaar · 18 oktober 2024

Alkmaar wint Green Cities Europe Award Nederland 2024

Alkmaar wint Green Cities Europe Award Nederland 2024

Gemeente Alkmaar is winnaar van de Green Cities Europe Award Nederland 2024. De vergroening van de Hans de Riesstraat kreeg de voorkeur boven de 3 andere Nederlandse inzendingen. In 2022 was Alkmaar ook al de beste Nederlandse inzending. Later dat jaar werd de Europese verkiezing gewonnen. Vorig jaar eindigde Alkmaar op de derde plek in de nationale competitie.

1500m2 steen vervangen voor groen

Begin dit jaar heeft Stadswerk072 de Hans de Riesstraat in Daalmeer klaargemaakt voor de toekomst. 1500m2 steen is vervangen voor groen, er zijn extra bomen geplant, en de manier waarop water in de bodem komt is aangepakt. Bewoners hebben meegedacht over de beplanting, hun regenpijp afgekoppeld en onderhouden de groene pilaren zelf.

Meer dan 50 procent van de stemmen

In tegenstelling tot andere jaren mocht dit jaar het publiek de Nederlandse winnaar kiezen. Via een poll op LinkedIn kon men op 1 van de 4 groene projecten stemmen. Met 52 procent van de stemmen was Alkmaar de duidelijke favoriet. Het project Wonderwoods in Utrecht werd tweede met 23 procent van de stemmen. Het Burgemeester Geukerspark in Helmond eindige als tweede (20 procent), gevolgd door het hoofdkantoor van Belsimpel (6 procent).

Wethouder Openbare Ruimte Jasper Nieuwenhuizen:

De Hans de Riesstraat is een schoolvoorbeeld van een succesvol vergroeningsproject. Dankzij het vakmanschap van Stadswerk072 en de betrokkenheid van de bewoners staat hier nu iets staat dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog waarde toevoegt aan de omgeving. Het winnen van deze prijs is hier nog maar eens een bevestiging van.

Europese prijsuitreiking

De Green Cities Europe Award wordt op 29 januari 2025 in Essen, Duitsland,  uitgereikt. Hier gaat Alkmaar de strijd aan met andere nationale winnaars van deelnemende landen uit Europa. In tegenstelling tot bij de Nederlandse verkiezing, kiest dit keer een jury de winnaar. Green Cities Europe wil met deze prijsuitreiking inspiratie bieden voor het vergroenen van de omgeving.

Meer informatie staat op https://degroenestad.nl/award/

error: Content is protected !!