Alkmaar · 26 september 2024

Alkmaarse college presenteert sluitende Begroting 2025

Huldiging olympische medaillewinnaars in Alkmaar

Ondanks bezuinigingen vanuit het Rijk blijven de lasten voor de Alkmaarders zo laag mogelijk

In 2025 investeert de gemeente Alkmaar 53 miljoen in een prettige, schone en veilige leefomgeving, de bereikbaarheid van de gemeente en het op peil houden van de gemeentelijke voorzieningen. De begroting voor 2025 is sluitend en de lokale lasten voor de Alkmaarders blijven zo laag mogelijk. Ook het komend jaar staat daarbij een goede dienstverlening aan bewoners en ondernemers onverminderd centraal.

Alkmaar groeit en verwelkomt de komende jaren veel nieuwe bewoners. Langs het Alkmaars Kanaal ontstaan nieuwe wijken en dat vraagt om investeringen in de openbare ruimte, infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen als sport en cultuur. Op die manier blijft Alkmaar een aantrekkelijke gemeente om te wonen, te recreëren en te werken. Daarin ligt meteen een uitdaging. Vanaf 2026 ontvangt Alkmaar minder geld van het Rijk en de lokale lasten voor de Alkmaarders moeten zo laag mogelijk blijven.

Alkmaar als aantrekkelijke, groeiende en veilige gemeente

De Begroting 2025 laat een helder beeld zien: de stad en de landelijke omgeving van Alkmaar groeien. De keuzes die het college in deze begroting en eerder in de kadernota maakt, sluiten aan bij de speerpunten uit het coalitieakkoord. In Alkmaar kun je zijn wie je bent. Ieder mens, wijk en dorp heeft gelijke waarde. In Alkmaar staat de mens centraal, zijn er voor iedereen gelijke kansen en werken we met elkaar aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Investeren in sport, cultuur, openbare ruimte, mobiliteit en bedrijvigheid

Een van de belangrijkste opgaven is het bouwen van woningen. De groei van de gemeente is ingrijpend voor veel gemeentelijke beleidsterreinen en vraagt om voorsorteren en voor-investeren. Dit doen wij door voldoende ruimte te bieden aan maatschappelijke voorzieningen op het gebied van sport en cultuur. Denk aan het onderzoek naar de toekomst van het sportpaleis en de nieuwbouwplannen voor zwembad de Hoornse Vaart. Of denk aan de Cultuurkoers 2040, het plan dat beschrijft hoe kunst en cultuur er in Alkmaar en de omliggende dorpen in de toekomst uitzien. 

Dit doen we ook door te investeren in de openbare ruimte en mobiliteit en door ruimte te bieden aan bedrijvigheid. Goede bereikbaarheid en veilig op weg zijn, zijn belangrijk. Of je nu met de fiets, auto of trein gaat. We werken aan een groene, duurzame gemeente. Daarnaast heeft de ontwikkeling van het landelijk gebied onze bijzondere aandacht. Ook hier moeten recreëren en ondernemen mogelijk blijven, in balans met de te behalen milieudoelen.

Wethouder Financiën Christian Schouten over de begroting

“Als college hanteren we het uitgangspunt: Een (financieel) gezond Alkmaar, nu en in de toekomst. We zijn er dan ook trots op dat we voor 2025 een sluitende begroting kunnen presenteren. Dat is geen vanzelfsprekendheid gezien het ‘ravijn’ dat op ons afkomt. Vanaf 2026 ontvangen we flink minder geld van het Rijk. Na de begrotingsbehandeling in november, gaan we als college meteen het gesprek met de raad aan, over de impact van het ravijn en eventuele bezuinigingsscenario’s. De uiteindelijke uitkomsten van dat gesprek verwerken we in de Kadernota 2026.”

error: Content is protected !!