Alkmaar / Sport · 18 augustus 2024

AZ boekt tweede zege van het seizoen

Droomfinale voor AZ in strijd om wereldbeker

ALKMAAR– AZ speelde zaterdag de eerste thuiswedstrijd van dit Eredivisie-seizoen. Voor de eigen supporters wonnen de Alkmaarders met 1-0 van N.E.C. Nijmegen. Daardoor werd voor de vijfde keer in de laatste zeven seizoenen de Eredivisie met twee zeges afgetrapt. Sven Mijnans is de enige doelpuntenmaker van de avond.

Maarten Martens begon met twee wijzigingen aan deze wedstrijd ten opzichte van het duel met Almere City FC van vorige week. Zo begon Rome-Jayden Owusu-Oduro vandaag op doel en mocht Alexandre Penetra in het centrum beginnen. De Portugees verving daarmee de geschorste Maxim Dekker.

Hoge druk
Direct na de aftrap in het eigen AFAS Stadion legde de Alkmaarse ploeg de druk hoog. Zo wist Ibrahim Sadiq zich een aantal keer door de Nijmeegse verdediging heen te spelen, maar zijn pogingen op doel konden maar net worden gered door doelman Robin Roefs. Ook spits Troy Parrott wist na een voorzet van Seiya Maikuma op doel te schieten, maar ook hier stond Roefs goed op te letten.

Alkmaarse treffer
Na vijftien minuten spelen, kreeg AZ een vrije trap op een meter of twintig, na een overtreding van Mees Hoedemakers. Het was Sven Mijnans die achter de bal ging staan. Met een héérlijke trap in de linkerhoek benutte hij de directe vrije trap en zette zijn ploeg op een 1-0 voorsprong.

Veel kansen
AZ kwam nog een aantal keer dicht bij het doel van de Nijmegenaren. Zo wisten Sadiq en Parrott in de loop van de eerste helft nog een paar goede mogelijkheden op te zetten. Even leek het er dan ook op dat de ploeg van Martens op een 2-0 voorsprong kwam. Een afvallende bal van Parrott kon door Mijnans worden binnengewerkt. De middenvelder stond echter buitenspel en dus werd de goal afgekeurd.

Beide ploegen dichtbij
Na rust kwamen er wat mogelijkheden voor beide ploegen. Zo kon aan de kant van N.E.C. Rober González eruit met een counter. De aanvaller had een hoop ruimte voor zich, maar het lukte hem niet om zijn ploeg op gelijke hoogte te schieten. Owusu-Oduro reageerde goed en bracht met zijn been sterk redding. Daardoor zorgde de 20-jarige doelman ervoor dat AZ op een 1-0 voorsprong bleef staan. In de slotfase van de eerste helft kreeg AZ met de ingevallen Mexx Meerdink en Ruben van Bommel nog een paar kansen, maar daarvan wisten er géén het net te vinden.

FC Groningen
Door het doelpunt van Mijnans wist AZ ook het tweede duel van de Eredivisie te winnen. Volgende week reist AZ af naar Groningen. Op zondag 25 augustus speelt het daar om 12:15 uur tegen de FC.