Alkmaar / Cultuur · 11 augustus 2023

Bibliotheek opent nieuw DigiSpot in Stadsfabriek Alkmaar

Spreekuur voor vragen over… taal, rekenen, omgaan met de computer of digitale overheid

Vanaf 31 juli heeft Bibliotheek Kennemerwaard een DigiSpot geopend in de Stadsfabriek, Marconistraat 5 in Alkmaar. Midden in deze bruisende creatieve maakplaats, heeft de bibliotheek een ruimte waar wijkbewoners en jongeren van de Stadsfabriek terecht kunnen met hun vragen over taal, rekenen, omgaan met de computer of digitale overheid. Het spreekuur is er elke maandag tussen 13.00 en 15.00 uur.

DigiSpot

Tijdens een DigiSpot helpen medewerkers van de bibliotheek je met alles wat met taal, rekenen en de digitale overheid te maken heeft. Zoals het aanvragen van een DigiD, kinderbijslag, aanvragen van studiefinanciering of het gebruik van mijnoverheid.nl. Of denk aan hulp bij de werkmap van het UWV, het online betalen van een verkeersboete of hulp bij het aanvragen van huur- en zorgtoeslagen. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen. Ook zijn er geen kosten aan verbonden.

De wijken in

De bibliotheek biedt al op verschillende plekken in de stad DigiSpots aan. Steeds vaker gaat de bibliotheek daarbij de wijken in. Op deze manier wordt de drempel voor inwoners lager om met vragen naar een DigiSpot te gaan. Met het nieuwe DigiSpot in de Stadsfabriek bedient de bibliotheek niet alleen wijkbewoners, maar ook de jongeren die in de Stadsfabriek werkzaam zijn.

Samenwerking bibliotheek en Stadsfabriek

De Stadsfabriek is een plek waar jongeren die uitgevallen zijn van school, zichzelf kunnen ontwikkelen in het arbeidsproces. De bibliotheek helpt hen bij het online leerprogramma dat zij doorlopen, waarna ze hun opgedane kennis in de praktijk brengen. Zo leren ze via het online programma hoe ze een apparaat moeten instellen of hoe de 3D-printer werkt, voordat ze aan het werk gaan met materialen zoals hout of staal. Omdat ook grote bedrijven in o.a. de staalindustrie zich aan de Stadsfabriek hebben verbonden, krijgen de jongeren door dit project niet alleen weer hun leven op de rit, maar ook kansen voor een baan in de toekomst. En bij die toekomst komen ze ook zaken tegen die met de digitale overheid te maken hebben, waar het nieuwe DigiSpot op de plek waar ze werken en leren, uitkomst biedt voor vragen.

error: Content is protected !!