Alkmaar · 16 juli 2024

Cel- en taakstraf voor openlijk geweld AFAS Stadion Alkmaar

Man (33) veroordeeld tot jaar gevangenisstraf voor winkeldiefstal met geweld in Heiloo

ALKMAAR – De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 51-jarige man voor openlijk geweld in het AFAS Stadion in Alkmaar op 18 mei 2023. Hij krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 52 dagen en een taakstraf van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Ook mag hij een jaar lang niet bij het AFAS Stadion komen. De rechtbank vindt niet bewezen dat hij een slachtoffer tegen het hoofd heeft geschopt en spreekt hem daarvan vrij.

Voetbalgeweld

Na afloop van de voetbalwedstrijd AZ – West Ham United in mei 2023 viel een grote groep supporters van AZ de hoofdtribune aan. Daar zaten genodigden, familieleden van spelers en supporters van West Ham United. Zij vielen ook stewards en beveiligers aan. Vervolgens heeft de groep zich ook op gewelddadige wijze tegen de ME gekeerd. Verdachte maakte onderdeel uit van deze groep AZ-supporters.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank stelt dat het voetbalgeweld waaraan verdachte heeft meegedaan heel beangstigend was voor de aangevallen personen en voor alle anderen in het stadion. Daaronder waren ook ouders met kinderen. Dit gedrag kreeg in de nationale en internationale media veel aandacht.

Dit voetbalgeweld door groepen maakt de massale inzet van beveiligers en politie tijdens voetbalwedstrijden nodig. Bovendien leidt geweld in het openbaar tot gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Mensen vragen zich af of het nog wel veilig is om naar een voetbalwedstrijd te gaan en of zij hun kinderen dan mee kunnen nemen. De verdachte heeft hier met zijn gedrag aan bijgedragen. Dit vindt de rechtbank ontoelaatbaar.

Voor het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het blanco strafblad van de verdachte en de lage kans op herhaling. Ook heeft hij op zitting meermaals spijt betuigd. De rechtbank ziet bij de verdachte een positieve verandering. Het is in zijn belang en in het belang van de samenleving dat deze verandering doorzet. Als hij opnieuw de gevangenis in moet zou dat deze ontwikkeling kunnen doorkruisen. De rechtbank legt hem daarom een gevangenisstraf op gelijk aan de duur van het voorarrest. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 150 uren, waarvan 50 uren voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren.

error: Content is protected !!