Alkmaar · 5 september 2024

De Alkmaarse scholen zijn weer begonnen

De Alkmaarse scholen zijn weer begonnen

Op de basisschool De Zandloper in Koedijk is vandaag de aftrap gegeven van de campagne: ‘Onze scholen zijn weer begonnen’. Wethouders Christiaan Peetoom (verkeer) en Jasper Nieuwenhuizen (onderwijs) hingen een spandoek op van de landelijke campagne van Veilig Verkeer Nederland. Deze campagne richt zich op ouders, kinderen en andere verkeersdeelnemers, met de oproep om extra alert te zijn en rustig te rijden in de buurt van scholen. Om aandacht te vragen voor alle schoolgaande kinderen zijn 80 onderwijsinstellingen in de gemeente Alkmaar aangeschreven voor het aanvragen van een spandoek. 

Directrice Marissa Stam van De Zandloper benadrukt het belang van veilig vervoer naar school: “We willen dit schooljaar zoveel mogelijk leerlingen op de fiets of lopend naar school krijgen. Vandaag mochten de kinderen hun fietsen versieren, wat hen extra motiveert om met de fiets te komen.” De wethouders jureren de versierde fietsen (en steps) om de mooiste uit te kiezen. 

De Alkmaarse scholen zijn weer begonnen
Wethouder Peetoom en wethouder Nieuwenhuizen jureren de fietsen en steps. Foto: Jan Jong Fotografie

Veilige schoolomgevingen 
Verkeersveiligheid rondom scholen is cruciaal. De gemeente Alkmaar wil de komende jaren bij alle basisscholen zogenaamde ‘schoolzones’ aanleggen, met borden, wegmarkering en opvallende paaltjes, om weggebruikers te vragen om extra oplettendheid en een aangepaste snelheid.  

Een veilige schoolomgeving maak je samen. Als iedereen iets bijdraagt worden schoolomgevingen pas écht veilig. Zo kan de gemeente een oversteekplaats veiliger maken terwijl de school met verkeerslessen leert hoe kinderen veilig kunnen oversteken. Kinderen en ouders kunnen zelf ook iets doen: bijvoorbeeld door zoveel mogelijk te lopen en fietsen naar school. Schoolomgevingen worden hierdoor rustiger en veiliger, kinderen doen ervaring op en het is ook nog eens gezond en goed voor het milieu.  

– Wethouders Christiaan Peetoom en Jasper Nieuwenhuizen

De Alkmaarse scholen zijn weer begonnen
Wethouder Peetoom en wethouder Nieuwenhuizen onthullen spandoek bij O.B.S. De Zandloper. Foto: Jan Jong Fotografie

Daarnaast voert de gemeente een aanpak uit voor veilige schoolomgevingen. In deze aanpak vinden gesprekken plaats tussen ouders, leerlingen, buurtbewoners en bijvoorbeeld de wijkagent. Er wordt samen gepraat over de verkeersproblemen en hoe deze samen kunnen worden opgelost. Het gaat daarbij niet alleen om de inrichting van wegen maar vooral ook om verkeerseducatie, gedrag in het verkeer en handhaving. Kortom: alle partijen zetten zich in voor een veilige schoolomgeving. 

Op dit moment wordt deze aanpak als pilot uitgevoerd voor twee scholen: De Zandloper in Koedijk en de Kennemerpoort aan de Lindenlaan. 

error: Content is protected !!