Alkmaar · 18 september 2024

Deelname Vonk aan Landbouwdag Alkmaar

Deelname Vonk aan Landbouwdag Alkmaar

Op 25 september vindt, in de binnenstad van Alkmaar, de jaarlijkse Landbouwdag plaats. Een evenement waarmee de organisatie het aanbod, innovaties en technologische ontwikkelingen in de agrarische sector in de regio wil verbinden met het publiek. Bij de invulling van de Landbouwdag speelt Vonk al jaren een belangrijke rol.

Waar de Landbouwdag van oudsher een dag was waarop boeren bijeen kwamen om hun vee te verhandelen en hun vrouwen van de opbrengst stoffen op de bijbehorende Lappendag kochten, is de Landbouwdag door de jaren heen veranderd en vernieuwd. Wim van Reenen, secretaris van de organisatie: “Het tentoonstellen van vee is sinds het begin van deze eeuw aangepast. Dat komt deels door de veranderde kijk op dierenwelzijn, maar ook door ziektes als mond-en-klauwzeer. Daarvoor in de plaats zijn andere activiteiten gekomen. Nog steeds zijn er koeien en geiten te vinden, is er een paardententoonstelling/keuring en vindt de Lappendag plaats, maar het evenement is inmiddels uitgebreid met een streekproductenmarkt en een Onderwijsplein”.

Onderwijsplein met Vonk-studenten

Op het Onderwijsplein legt Vonk de link tussen onderwijs en de agrarische sector. Studenten van de mbo-opleidingen Dierverzorging, Veehouderij, Bloem,groen&styling en Voeding bieden daar verschillende activiteiten aan. Cock Smit, docent Voeding hierover: “De Landbouwdag is onderdeel van het lesprogramma van Vonk geworden. Studenten krijgen tijdens de opleiding de opdracht een eigen bedrijf te starten. Deze zelfbedachte en -ontwikkelde startup is een minionderneming waarin ze aan de slag gaan met voedsel. Bij de ontwikkeling van hun product komen alle facetten van het ondernemen aan bod: van startkapitaal en kostprijsberekening tot voedselveiligheid en het op de markt en aan de man brengen. Tijdens de Landbouwdag gaan studenten letterlijk de boer op. Afgelopen jaar resulteerde dat in shoarma van knolselderij van boer Ted. Een prachtig voorbeeld van een duurzame samenwerking met een regionale boer. Ook dit jaar presenteren startups van de opleiding Voeding zich en zijn er verschillende activiteiten.”

Paardententoonstelling

Buiten het onderwijsplein is Vonk te vinden op het Waagplein waar studenten van de opleiding Paardenhouderij en de opleiding Handhaving en Beveiliging de paardententoonstelling/keuring begeleiden.

Moderne machines en innovaties

Ook is er ruimer aandacht voor de technologische ontwikkelingen en innovaties in de agrarische sector. Van Reenen: “We laten moderne machines uit de agrarische sector zien en tonen welke technologie het werk in de sector duurzamer, maar ook vaak makkelijker maakt. We vinden het belangrijk om dat wat de agrarische sector in de regio biedt te verbinden met het publiek. Daarnaast vindt gemeente Alkmaar, met wie we samen optrekken, het belangrijk om te laten zien wat er in de achtertuin van Alkmaar allemaal gebeurt. Kortom: Landbouwdag Alkmaar is een gezellige familiedag waar stad en platteland samenkomen!”

Over Landbouwdag Alkmaar
Sinds 1884 wordt de Landbouwdag, eerst 5-jaarlijks en inmiddels elk jaar georganiseerd, door Stichting Alkmaar Agrarisch Centrum (SAAC). Meer informatie over de Landbouwdag en alle activiteiten is te vinden op www.landbouwdagalkmaar.nl .

Over Vonk

Vonk verzorgt vanuit 12 vestigingen in Noord-Holland vmbo, mbo en bedrijfsopleidingen en is daarmee dé beroepsopleider in de regio. Meer informatie is te vinden op www.vonknh.nl .

error: Content is protected !!