Hoe willen we dat Alkmaar eruitziet in 2040? Waar gaan we bouwen? Wat gebeurt er met de groene gebieden? Hoe zorgen we voor een gezonde leefomgeving? Dit zijn vragen waar de Omgevingsvisie Alkmaar 2040 antwoord op geeft.
Omgevingsvisie: waarom vernieuwen?
In 2017 heeft de gemeenteraad de huidige Omgevingsvisie goedgekeurd. Maar de wereld is veranderd. Nieuwe wetten en maatschappelijke ontwikkelingen zoals de energietransitie en klimaatverandering, vragen om een frisse blik op de toekomst van de gemeente. Daarom wordt de omgevingsvisie aangepast.
Samen werken aan de toekomst
Het is belangrijk dat samen met inwoners, ondernemers en organisaties wordt nagedacht over wat de nieuwe ontwikkelingen betekenen voor de toekomst van Alkmaar. De gemeente hoort graag wat de samenleving belangrijk vindt en welke ideeën er zijn. Dit helpt de gemeenteraad straks om goede keuzes te maken.
Geen nieuwe visie, maar een update
Er wordt niet helemaal opnieuw begonnen. De huidige visie is het vertrekpunt. Deze wordt aangevuld met nieuwe doelen en plannen, gebaseerd op drie belangrijke vragen:
-Hoe houden we Alkmaar gezond en leefbaar?
-Hoe zorgen we voor een duurzame toekomst?
-Hoe zorgen we voor groei in balans?
Meedenken? Meld u aan voor een bijeenkomst
Bewoners en ondernemers:
-Maandag 30 september in Wijkcentrum Mare Nostrum in Alkmaar, 19:00 uur
-Donderdag 3 oktober in de Grote Kerk in Schermerhorn, 19:00 uur
Maatschappelijke organisaties:
-Woensdag 9 oktober, in wijkcentrum Overdie in Alkmaar, 19:00 uur
Aanmelden kan via alkmaar.nl/denk-mee-omgevingsvisie-2040/.
Waarom is een omgevingsvisie belangrijk?
De ruimte in Alkmaar is beperkt. Niet alles kan, niet alles past en kan tegelijkertijd. De omgevingsvisie helpt om plannen voor de toekomst te maken. De visie geeft antwoord op waar ruimte gemaakt wordt voor woningen, bedrijvigheid, landbouw, recreatie en duurzame energie.
Wat staat er nu in de omgevingsvisie?
Dit zijn de ambities in de huidige omgevingsvisie:
• Een complete stad: Alkmaar als middelpunt van de regio met goede voorzieningen, brede werkgelegenheid en een fijne plek om te wonen, bezoeken, sporten en recreëren.
• De Kanaalzone: van industrieel transportkanaal naar moderne stadsrivier, met ruimte voor duurzame innovatie zoals Smart City.
• Een compacte stad: bouwen binnen de stad en niet erbuiten, aantrekkelijk, duurzaam en klimaatbestendig.
• Toekomstbestendig landelijk gebied: behoud van landschap, kleinschalige recreatie, schaalvergroting in landbouw en ontwikkeling van dorpen.
Waarom nu actualiseren?
Per 1 januari 2024 is er een nieuwe Omgevingswet. De huidige omgevingsvisie voldoet niet aan de wettelijke eisen. Daarom moet de gemeente Alkmaar uiterlijk 1 januari 2027 een vernieuwde omgevingsvisie hebben die aan deze eisen voldoet.