Ed Diepenmaat, coördinator van de Belanghebbende Bewonersgroep Geluidswal (BBG) opent de kaasmarkt
Ed Diepenmaat, coördinator van de Belanghebbende Bewonersgroep Geluidswal (BBG) opent de vandaag om 10 uur de twee na laatste kaasmarkt op het Waagplein in Alkmaar.
In het kort:
Inwoners hadden een wens: een geluidsscherm langs de Schagerweg (N245), Huiswaarderweg (N245) en Nollenweg (N508). De gemeente Alkmaar bedacht een creatieve oplossing: het Energieleverend Geluidsscherm van ongeveer 2,5 kilometer lang, 5 meter hoog en bestaande uit een frame met 4.300 zonnepanelen aan de kant van de weg. Een deel van het scherm wordt voorzien van een groenscherm met zonnepanelen op de bovenkant. Door de opwek van stroom wordt een deel van de investering weer terugverdientAmbitie
Het scherm in Alkmaar is een pilotproject. Het is een goed voorbeeld voor de verdere ontwikkeling van energieleverende geluidsschermen. Er wordt samengewerkt met drie marktpartijen, de Hogeschool Inholland Alkmaar en het energiebedrijf Lokaal Groen. De partners streven naar een snelle productie van ongeveer tien extra geluidsschermen.
Kosten en opbrengst
Het Energieleverend Geluidsscherm kost ongeveer 7,3 miljoen euro. De gemeente Alkmaar financiert om en nabij 3,85 miljoen hiervan. Daarnaast financiert de Provincie Noord-Holland € 295.828,-. Een deel wordt bekostigd met de EFRO-subsidie, dat is een bedrag van € 900.000,-. Daarnaast betaalt de SDE-subsidie zich uit aan de hand van de hoeveelheid elektriciteit dat het scherm produceert. En dan zijn er nog de inkomsten door de verkoop van de opgewekte stroom. Het Energieleverend Geluidsscherm is voordeliger dan andere geluidsschermen: het kost ongeveer 60% van de normale prijs. Naast dat het geld oplevert, verbetert de leefomgeving van bewoners en zorgt het scherm voor CO2-reductie.
Proces en partners
In de raadsvergadering van 28 mei 2020 is het besluit genomen om een Energieleverend Geluidsscherm langs de Schagerweg, Nollenweg en Huiswaarderweg te realiseren. De SDE-subsidie en de EFRO-subsidie voor het Energieleverend Geluidsscherm zijn in augustus dat jaar toegewezen. Ondernemers K_Dekker, Sunprojects, Krinkels BV en Sunconnect wonnen 5 november 2020 samen de gunning van het Energieleverend Geluidsscherm. In 2021 deden zij onder andere onderzoek in de ontwerp-en-design-fase. De Raad gaf op 7 juli 2022 akkoord voor de prijsstijging, waarmee begin oktober 2022 de bouw startte.
Contact met de inwoners
Vanaf het eerste moment zijn de inwoners van de wijken Huiswaard 2 en De Horn-Zuid zeer betrokken. Zij hadden een eigen belangengroep opgericht: ‘Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal (BBG)’. De gemeente wil de inwoners betrekken en meenemen in het hele proces. Met regelmaat is er contact met de BBG. Er vonden ook drie bewonersinformatieavonden plaats.
De eerste zonnepanelen geplaatst
De eerste zonnepanelen zijn in maart 2024 geplaatst op het Energieleverend Geluidsscherm aan de Schagerweg/Huiswaarderweg. Dit betekent dat het Noordscherm al zonne-energie opwekt. Tegelijk met het plaatsen van de zonnepanelen zijn toen ook de laatste gaten in het geluidsscherm gedicht. Op het Energieleverend Geluidsscherm liggen straks in totaal ongeveer 5.000 zonnepanelen. Het scherm maakt niet alleen een einde aan de geluidsoverlast die bewoners ervaren, maar het wekt ook groene stroom op. Daardoor kan de investering voor een deel worden terugverdiend. De zonnepanelen kunnen goed tegen extreem weer en zijn in de toekomst eenvoudig te vervangen.
Bijna klaar
De noordelijke kant van het Energieleverend Geluidsscherm, het vaste scherm, is bijna klaar. Er wordt al stroom opgewekt. De zuidelijke kant is volop in uitvoering. Binnenkort staat er een groene scherm met een toprij zonnepanelen. Bij het project hoort ook beplanting, opwaarderen van het wandelgebied achter het scherm en planten van bomen in de buurt van het scherm én wat verder weg.