Stadswerk072 en GP Groot hebben de afgelopen maanden samengewerkt om een strooisellaag te ontwikkelen: een circulaire bodembedekker. Dit lokale product is speciaal ontwikkeld om op een duurzame manier de openbare ruimte te vergroenen. Wethouder openbare ruimte, Jasper Nieuwenhuizen, bracht samen met projectleider Paul Weidema van Stadswerk072 de eerste schep met de nieuw ontwikkelde strooisellaag aan rond de bomen op de Vroonermeer Eilanden.
Circulaire lokale samenwerking
Stadswerk072 plaatst elk najaar bladkorven door de gehele gemeente Alkmaar waar inwoners hun bladresten in kunnen doen. De bladeren uit de bladkorven zijn naar GP Groot recycling gebracht waar de bladresten samen met kleine houtsnippers zijn verwerkt tot een circulaire strooisellaag.
Door samen met GP Groot recycling een eigen circulaire strooisellaag te ontwikkelen, wordt er bespaard op de transportkosten en op kosten voor de inkoop. Eerder werd de strooisellaag kant-en-klaar ingekocht. De zelfontwikkelde strooisellaag heeft meer voordelen. Want ook de ingezamelde bladresten worden hergebruikt op een duurzame en milieuvriendelijke manier.
Wethouder openbare ruimte, Jasper Nieuwenhuizen: “In deze tijd staan klimaatadaptatie, circulariteit en biodiversiteit hoog op de agenda om de omgeving van onze inwoners groen en leefbaar te houden. Ik ben dan ook trots dat Stadswerk072 samen met GP Groot recycling de handen ineengeslagen heeft om tot deze zelf ontwikkelde strooisellaag te komen.”
Vergroenen gemeente Alkmaar
De strooisellaag draagt ook bij aan de vergroening van de gemeente Alkmaar. Een strooisellaag zorgt voor een mooie afgesloten laag rond een boom of in een plantvak. Daniëlle Groen van GP Groot recycling: “Met dank aan de inwoners van de gemeente Alkmaar hebben we samen een circulair product gecreëerd dat Stadswerk072 weer nuttig kan hergebruiken bij het planten van bomen en plantvakken. Zo zorgen we samen voor een groener Alkmaar.”
Strooisellaag De strooisellaag is een voedende bodembedekker die gemaakt is van de overblijfselen van bladeren en kleine houtsnippers. Deze houdt de bodem vochtig en geeft voedingsstoffen af. Ook in warme zomers houdt de laag UV-straling tegen, de grond goed nat en bovendien onderdrukt deze onkruid. Een vochtige bodem zorgt voor een betere en snellere wortelgroei waardoor ook minder vaak water gegeven hoeft te worden. Bovendien wordt hierdoor de ontwikkeling van het bodemleven gestimuleerd, zeker wanneer het in combinatie met regenwormen wordt gebruikt.