Gaat voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg gesloopt worden?

De fractie van Leefbaar Alkmaar voelde zich overvallen door het raadsvoorstel dat twee gebouwen van het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg moeten worden gesloopt. De gemeente had ze vorig jaar voor 3,4 miljoen euro aangekocht voor de opvang van asielzoekers, statushouders en spoedzoekers.

Bij het raadsvoorstel op 18 april 2024 over de ingebruikname van de gebouwen aan de Robonsbosweg werd gesteld dat er drie taxatierapporten lagen: Eén taxatierapport van het Rijksvastgoedbedrijf en twee van twee verschillende taxateurs die de gemeente Alkmaar had ingehuurd. Hoezo heeft de gemeente dan een kat in de zak gekocht voor 3,4 miljoen euro en blijken de panden in zo’n slechte staat te verkeren dat sloop onvermijdelijk is? Had het college niet beter onderzoek moeten doen vóór aanschaf van de panden, zoals ieder weldenkend persoon doet voor een dergelijke aanschaf? Waarom moest deze aanschaf met enorme spoed door de raad?

Even voor de duidelijkheid: ten aanzien van de discussie over de aankoop van het voormalige belastingkantoor en bijgebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf kunnen we stellen dat Alkmaar dit financiële debacle niet zou hebben gehad, wanneer er daar een Centrale Ontvangst Locatie, een COL, zou zijn gerealiseerd: 250 asielzoekers die binnen een week elders ondergebracht zouden worden in een AZC. Dat was de insteek van de vorige coalitie. Daarbij zouden alle kosten, dus ook voor de verbouwing, voor rekening van het COA en dus het Rijk zijn gekomen.

Het deel voor het COA aan de Robonsbosweg wordt wel gewoon in gebruik genomen, dus wat dat betreft gaat Alkmaar eindelijk wel voldoen aan een deel van de Spreidingswet. Het deel voor de opvang van statushouders en het deel voor de Alkmaarse spoedzoekers wordt gesloopt en zal op een of andere manier herbouwd moeten worden. Dat zal dus nóg langer op zich laten wachten én kost nóg weer een berg geld.

Wanneer je als lokale overheid betrouwbaarheid hoog in het vaandel hebt staan, dan moet je de in het raadsbesluit genoemde termijn van 7 jaar voor het COA aanhouden. Dat zou impliceren dat het COA dus tot en met 2032 mag huren. En we de asielzoekers dus in ieder geval een termijn van 7 jaar kunnen bieden. Voor de statushouders en de spoedzoekers was een termijn van 7 jaar met een mogelijkheid tot 3 jaar verlenging gesteld. Wat Leefbaar Alkmaar betreft gaan ook die termijnen pas in op het moment dat de locaties definitief worden opgeleverd.

Bron: Leefbaar Alkmaar

Archief

error: Content is protected !!