Alkmaar · 4 september 2024

Gemeente Alkmaar moet vapen tegengaan op diverse scholen

Gemeente Alkmaar moet vapen tegengaan op diverse scholen

In de raadscommissie Sociaal van 3 september werd het gevaar van vapen onder jongeren besproken. Vapen is, in tegenstelling tot wat veel kinderen denken, ongezond en het is belangrijk dat de jeugd zo snel mogelijk en zo jong mogelijk wordt geïnformeerd over vapen, stelde commissielid Monique Houdijk.

Vapen is gevaarlijk. Je ademt lood, nikkel, tin, plastic, formaldehyde en overdoses aan nicotine in. Leefbaar Alkmaar vindt het heel belangrijk dat we, in samenwerking met de initiatieven die er al zijn, het vapen en de gevaren daarvan onder de aandacht van de schooljeugd brengen. Voorlichting is het sleutelwoord.

De jeugd moet er goed van doordrongen raken dat ze in de val trappen van de tabaksindustrie. Er zijn verschillende initiatieven die het nicotinegebruik bestrijden. De aandacht van Leefbaar Alkmaar gaat met name uit naar het initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat veel onderzoek doet naar vapen. Dat initiatief maakt zich hard voor voorlichting op scholen aan jongeren van de leeftijd van 13 tot 15 jaar. Zij hebben een website: vapenjouwkeuze.nl. Daar kun je lezen dat ze pakketten aanbieden voor middelbare scholen voor zowel docenten, die dat gratis kunnen bestellen, als voor artsen die dit pakket kunnen aanbieden en belangeloos langskomen op de scholen om de kinderen voor te lichten over de gevaren. Ook worden de ouders op deze website gestimuleerd en geadviseerd om het vapen bij hun kinderen bespreekbaar te maken, want ook zij hebben daar een verantwoordelijkheid in.

Het lijkt Leefbaar Alkmaar een heel goed idee als de gemeente de scholen stimuleert om deze pakketten af te nemen en om te stimuleren dat artsen langsgaan bij de scholen in Alkmaar. Als we daarmee jonge kinderen kunnen behoeden voor een verslaving aan nicotine, dan zetten we pro-actief in op de rookvrije generatie waar we het in de media zo graag over hebben en dragen we actief bij aan een rookvrije, gezonde jeugd. Monique: ,,Leefbaar Alkmaar kan zich voorstellen dat een campagne vanuit de gemeente Alkmaar op touw gezet kan worden die deze gratis informatie voor scholen onder de aandacht brengt en uitrolt over elke middelbare school in Alkmaar.”

error: Content is protected !!