In de Karperton parkeergarage hangt sinds maart dit jaar energiezuinige ledverlichting. Vroeger hingen er tl-lampen maar de nieuwe ledlampen verbruiken minder stroom en zijn duurzamer. Met deze nieuwe lampen en het nieuwe systeem wat daarbij hoort, kan de gemeente op elk moment het energieverbruik bekijken. Van maart tot en met juli bespaarde de gemeente hierdoor al circa 8.000 kWh aan stroom.
Naast dat de lampen al zuiniger zijn als ze aanstaan, verbruiken ze nóg minder stroom dan de tl-verlichting. Dit komt doordat de nieuwe lampen pas fel gaan branden als er beweging in een gebied is. Als er niemand loopt, branden de lampen minder fel; maar op 10%. De bovenste verdiepingen worden minder vaak gebr uikt. Daarom hoeven de lampen hier niet altijd aan.
Voldoende licht geeft een veilig gevoel
De lampen in de garage zijn ingedeeld in 24 gebieden. Elk gebied is ongeveer de helft van een verdieping. Als er beweging is, gaat dus in de helft van de verdieping het licht aan. Dat is goed voor het gevoel van veiligheid. Als er een noodsituatie is gaan alle lampen direct branden. Bijvoorbeeld als het brandalarm afgaat.
We onderzoeken constant hoe we onze gebouwen op een slimme manier duurzamer kunnen maken. Het is fijn dat deze aanpassing aan de Karperton, die veel bezoekers niet eens zal opvallen, toch zorgt voor energiebesparing. Deze verlichting in de Karperton is een proef. Als het ons inderdaad zo goed blijft bevallen als nu lijkt, komt deze verlichting waarschijnlijk ook te hangen in onze andere grote garages in de binnenstad.
Wethouder Vastgoed, Anjo van der Ven
We halen veel informatie uit het systeem
Alle lampen zijn met elkaar gekoppeld door middel van een draadloos netwerk. Hierdoor kunnen we veel informatie op afstand bekijken. We zien bijvoorbeeld welke zones het meest gebruikt worden en we hebben inzicht in het energiegebruik per verdieping. Ook zien we in het systeem of alle lampen nog goed werken. We krijgen zelfs direct een e-mail wanneer noodverlichting kapot is. We kunnen op de plattegrond waar precies, zodat de noodverlichting gemaakt kan worden.
Verlichtingsarmaturen konden opnieuw gebruikt worden
De tl-verlichting die eerst in de Karperton hing, was 20 jaar oud. Bij het vervangen van de tl-verlichting voor ledverlichting, hebben we 90% van de verlichtingsarmaturen opnieuw kunnen gebruiken. De verlichtingsarmaturen zijn de draagconstructies van de verlichting – dit is de basis waar de lampen in worden geklikt.
Ook in andere garages
Het vervangen van lampen voor energiezuinige lampen, is één van de maatregelen om de gebouwen van de gemeente te verduurzamen. Het gebruik van ledverlichting in de Karperton garage is een proef. Als de proef een succes blijkt te zijn gaan we ook ledverlichting plaatsen parkeergarages De Vest en Schelphoek.