Alkmaar · 1 augustus 2024

Gemeente gaat in gesprek met Rijkswaterstaat over geluidsscherm Heilooër Tolweg

Naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad van Alkmaar over het geluidsscherm langs de Heilooër Tolweg, heeft de gemeente aangegeven dat zij ook wil dat het huidige geluidscherm regelmatig wordt onderhouden, niet alleen voor de uitstraling, maar ook met het oog op de levensduur ervan. Daarover heeft Alkmaar afgelopen voorjaar een brief gestuurd aan de toen demissionaire minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Uit akoestisch onderzoek van Rijkswaterstaat is gebleken dat de geluidbelasting op de woningen tussen het verlengde van de Wendelaarstraat en de kruising N9/Kennemerstraatweg niet meer aan de wettelijke grenswaarden voor geluid voldoet. Voor die strook is een hoger scherm nodig. Rijkswaterstaat is hiervoor verantwoordelijk, omdat de N9 een Rijksweg is. Rijkswaterstaat zal uitsluitend het deel van het geluidscherm vervangen waar de geluidbelasting op de gevels van de woningen de wettelijke grenswaarde overschrijdt.

Aanpassingen aan het overige geluidscherm kunnen alleen worden verricht wanneer de gemeente daarvoor het initiatief neemt en voor de aanpassingen ook de kosten draagt. Alkmaar is bereid hiertoe het gesprek aan te gaan met Rijkswaterstaat, maar is afhanklijk van medewerking van Rijkswaterstaat. Op dit moment is er overigens geen financiële dekking in de begroting.

error: Content is protected !!