Alkmaar / Natuur · 19 maart 2024

Gemeente gaat kikkers en padden redden uit putten

Op 25 januari was er in de Raad een motie ingediend om te onderzoeken op welke plekken kikkers en padden uit de put kunnen komen met een zogenoemde amfibieëntrap. Zo’n trap is een simpele constructie die wordt aangebracht in een rioolput, waardoor amfibieën er op eigen kracht uit kunnen klimmen. Deze door Stichting Ravon aangedragen oplossing is al op twee plekken in Alkmaar geïnstalleerd, mét positieve resultaten.

Het aanbrengen van amfibieëntrappen in bestaande rioolputten kan heel veel kikkers, padden en salamanders van een nare dood redden. Het zou echter nog veel beter zijn als dergelijke constructies standaard ingebouwd worden in nieuw aan te leggen riolering. Tot het zo ver is, kun je als burger je eigen kleine beetje bijdragen. Op padden.nu en ravon.nl lees je hoe je amfibieën een handje kunt helpen tijdens de aankomende paddentrek en daarna; in je eigen tuin, je straat en je buurt.

Stadswerk072 krijgt de opdracht om de gebieden in Alkmaar te bepalen waar het amfibie-vriendelijk maken van de kolken mogelijk en het meest wenselijk is. Daarnaast wordt er onderzocht wat de kosten en financiële mogelijkheden zijn om kolken amfibievriendelijk te maken.

error: Content is protected !!