Geslaagde proef met wasbare luiers: 90% gaat door

Geslaagde proef met wasbare luiers: 90% gaat door

” Veel minder luierafval en veel lagere kosten; de conclusie van 40 gezinnen die 6 weken lang wasbare luiers uitprobeerden. Een enthousiaste ouder: “Het staat leuk, het is duurzaam, we hebben weinig afval en het zorgt voor gespreksstof met vrienden.”

Begeleiding en tips

Na een oproep van de gemeente Alkmaar kregen op 11 oktober 40 gezinnen een proefpakket met wasbare luiers uitgereikt om 6 weken te proberen. Zo konden ze verschillende merken uitproberen om te ervaren hoe wasbare luiers werken. Gedurende de proefperiode kregen de gezinnen begeleiding van de Branchevereniging Wasbare Luiers en konden ze elkaar om tips vragen.

Ervaringen bespreken en ruilen

Tijdens de laatste bijeenkomst op 29 november gingen de deelnemers met de begeleiders in gesprek over hun ervaringen. Daarna konden ze andere soorten wasbare luiers ontdekken. Ook konden de deelnemers luiers uit het pakket met elkaar ruilen als er een andere voorkeur was.

90 procent gaat door met wasbaar

Van de gezinnen die bij de bijeenkomst waren gaf 90% aan door te gaan met wasbare luiers. De helft hiervan zegt helemaal geen wegwerpluiers meer te willen gebruiken. De andere helft zegt deels wasbare luiers te blijven gebruiken.

Positieve ervaringen

De deelnemers vonden de proef een prettige manier om kennis te maken met wasbare luiers:

– Leuk om dit zo vrijblijvend te kunnen proberen. Anders had ik nooit wasbare luiers geprobeerd.
– Het staat leuk, het is duurzaam, we hebben weinig afval en het zorgt voor gespreksstof met vrienden. Tof dat de gemeente dit mogelijk heeft gemaakt.
– Het fijne aan de proef was het advies en dat we verschillende systemen konden proberen voordat we luiers aanschaften.
– Ik vond het vooral gezellig en fijn dat ik met vragen in de groep terecht kon.

Lagere kosten én duurzaam

Een kind in de luiers zorgt voor ongeveer 300 kilo luierafval per jaar. Per maand is dat ongeveer 25 kilo. Ook als je de productie en het wassen meetelt, zijn wasbare luiers beter voor het milieu. Daarnaast besparen ouders/verzorgers met wasbare luiers over de hele luierperiode van een kind gemiddeld €500,- in vergelijking met wegwerpluiers. Wilt u meer weten over het gebruik van wasbare luiers? Kijk dan eens op milieucentraal.nl.

Vervolg

De pilot werd bekostigd door de gemeente Alkmaar om mogelijkheden te onderzoeken om het restafval te verminderen. Wethouder Afval en Milieu, Christiaan Peetoom:

“De resultaten van deze pilot zijn goed voor de portemonnee en het milieu. Daarnaast draagt het bij aan de landelijke doelstelling om het restafval te verminderen. Kortom we zijn tevreden over de uitkomsten van deze pilot en gaan kijken hoe deze proef in het nieuwe jaar een vervolg kan krijgen.”

Archief

error: Content is protected !!