Alkmaar · 5 september 2024

Gevangenisstraffen geëist voor rol in serie explosies Alkmaar

TBS-maatregel van een 28-jarige Alkmaarder met twee jaar verlengd

ALKMAAR – Tussen september 2023 en februari 2024 werd Alkmaar opgeschrikt door een serie explosies en pogingen daartoe. Het vermoeden bestaat dat veel van deze incidenten voortkomen uit een langlopend conflict tussen 2 (groepen) personen uit Alkmaar. In de lopende onderzoeken zijn inmiddels 19 aanhoudingen verricht. Jongens van over het algemeen tussen de 14 en 20 jaar oud blijken door opdrachtgevers en tussenpersonen te worden ingezet om deze explosieven te plaatsen, verleid met beloningen tot 2000 euro. Deze bedragen worden in de praktijk vaak niet uitbetaald.


Gisteren zijn de zaken van twee jonge uitvoerders/tussenpersonen inhoudelijk behandeld in de rechtbank van Alkmaar. Zij zijn beiden op heterdaad aangehouden in verband met hun betrokkenheid bij het plaatsen en het aanstreken van explosieven, althans pogingen daartoe.

Mislukte poging

In het eerste geval betrapte de politie de verdachte terwijl hij bezig was met het plaatsen van een explosief, deze ging niet af door tussenkomst van de politie.

Explosie bij woning

In de tweede zaak hield de politie de verdachte aan na een geslaagde explosie bij een woning. Hij bestuurde een auto waarvan het kenteken door een getuige werd doorgegeven. Op de bijrijdersstoel vond de politie een bivakmuts.

Berichtenverkeer

Op de telefoons van beide verdachten werden berichten gevonden waarin de opdrachten voor het plaatsen van de explosieven wordt besproken. De berichten gaan over het type explosief dat gebruikt gaat worden, de adressen waar de explosieven moeten worden geplaatst en het vervoer ernaar toe.

Eigen gewin

Het Openbaar Ministerie (OM) geeft aan dat de serie explosies tot enorme onrust hebben geleid, zeker omdat het niet alleen bij pogingen is gebleven en omdat er ook slachtoffers zijn gevallen die niks met de conflicten te maken lijken te hebben. Om het gevaar te beteugelen werd door de politie preventief gefouilleerd en heel frequent gesurveilleerd. Door deze maatregelen heeft de politie in het geval van de eerste verdachte snel kunnen optreden en erger kunnen voorkomen. Het OM neemt het de man zeer kwalijk dat hij, puur vanwege de beloofde beloning, het gevaar, de angst en de mogelijke materiele schade van zijn acties voor lief heeft genomen. Het OM eiste een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

Aansturende rol

In de zaak van de tweede verdachte rekent het OM de man zwaar aan dat hij betrokken was bij twee opeenvolgende planmatige feiten en daarin een aansturende rol heeft gehad. Het OM eiste een gevangenisstraf van 5 jaar.

Eerste veroordelingen

Vorige week donderdag werden de eerste verdachten in verwante onderzoeken veroordeeld. Zij kregen gevangenisstraffen van 20 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) en 250 dagen jeugddetentie (waarvan 180 dagen voorwaardelijk) voor poging brandstichting. In dit geval was het explosief niet afgegaan en in de woning waar was geprobeerd het explosief tot ontploffing te brengen, was niemand aanwezig.

error: Content is protected !!