Alkmaar · 2 oktober 2024

Grijze tuintegel eruit, bloemen erin!

Grijze tuintegel eruit, bloemen erin!

Met het project Steenbreek organiseert gemeente Alkmaar een serie inruilacties. Inwoners kunnen hun tuintegels inleveren in ruil voor een gratis ‘bloementegel’ – een plantbare bak met bloemenzaad ter grootte van een standaard tuintegel. Deze actie helpt tuinen van inwoners van de gemeente Alkmaar groener te maken en bereidt de stad beter voor op de gevolgen van klimaatverandering. Regenwater kan bijvoorbeeld beter weglopen en groen is goed voor de biodiversiteit.

Afgelopen zaterdag vond de eerste inruilactie plaats in de wijk Vroonermeer. Daar ruilden bewoners enthousiast hun tegels in voor bloementegels. Na de actie konden deelnemers een groene tuin in de buurt bezoeken en inspiratie opdoen voor hun eigen tuin.

Wethouder Anjo van de Ven was aanwezig om de actie te ondersteunen:

“Project Steenbreek is altijd een mooie, laagdrempelige actie met een groot effect. Door met z’n allen tegels te vervangen door bloemen dragen we bij aan een betere leefomgeving voor mens en dier. Én maken we Alkmaar weer een stuk mooier, gezelliger – een prachtige win-win situatie!” 

Nieuwe inruilacties in oktober

In oktober staan er nog twee inruilacties gepland:

  • Zondag 6 oktober – Emmakwartier
  • Zaterdag 19 oktober – Ranzijn

Inwoners kunnen dan van 10.00 tot 14.00 uur hun tuintegels inruilen voor een bloementegel.  De gemeente haalt de tegels op en zorgt voor een duurzame verwerking. Meer informatie over de inruilacties is te vinden op de website www.alkmaar.nl/steenbreek.

Grijze tuintegel eruit, bloemen erin!
Inwoners kunnen op 6 en 19 oktober een betonnen tegel inruilen voor een bloementegel. Foto: Jan Jong.

Tuinsafari

Op zondag 6 oktober kunnen inwoners ook deelnemen aan een tuinsafari. Ze kunnen een kijkje nemen in groene voorbeeldtuinen van buurtbewoners. Deze tuinsafari laat zien hoe eenvoudig het is om je eigen tuin te vergroenen. Voor meer informatie en aanmelden: www.alkmaar.nl/steenbreek.

Project Steenbreek

Het project Steenbreek heeft als doel het vergroenen van tuinen van inwoners aan te moedigen. Hoewel de openbare ruimte in Alkmaar steeds groener wordt, blijft het vergroenen van privé-tuinen nog achter. Door gerichte acties en wijkcampagnes ondersteunt de gemeente Alkmaar de bewoners bij het vervangen van tegels door groen. Het project Steenbreek is een initiatief van de gemeente Alkmaar en wordt ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

error: Content is protected !!