Alkmaar · 17 oktober 2024

Illegale vuurwerkhandel: 20-jarige man uit Alkmaar veroordeeld

Illegale vuurwerkhandel: 20-jarige man uit Alkmaar veroordeeld

Op 16 oktober 2024 stond een 20-jarige man uit Alkmaar terecht voor de handel in illegaal vuurwerk. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) vond bewezen dat de man opzettelijk heeft gehandeld in Cobra’s. De officier van justitie eiste acht maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur. De rechter veroordeelde de man tot 60 dagen gevangenisstraf waarvan 40 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 150 uur.

Telegram

De politie kwam de verdachte op het spoor via Telegram, waar de man in een besloten groep een advertentie had geplaatst met de tekst “Noord-Holland, Alkmaar en Amsterdam C6 €20 en C20 €60 per stuk”, met erbij een foto van meerdere Cobra’s. Daarop is de politie een pseudokoop gestart, waarbij een politieambtenaar zich heimelijk voordoet als een geïnteresseerde koper. Het ging om vijftig Cobra’s type 6 en vijf Cobra’s type 20 voor een bedrag van €1.175. Op 1 oktober wordt afgesproken voor de overdracht in Alkmaar. Daar ziet de politieambtenaar het vuurwerk in de auto van verdachte liggen, waarop hij de man aanhoudt. De verdachte zat sinds zijn aanhouding vast.

Zwaar knalvuurwerk

Tijdens zijn verhoor bekent de verdachte dat hij achter het account op Telegram zat waarop hij de Cobra’s te koop aanbood en dat hij de deal had gesloten. Verder is na onderzoek aan zijn telefoon gebleken dat verdachte vaker handelde in dit soort vuurwerk. Het OM vindt bewezen dat de verdachte opzettelijk en meermaals heeft gehandeld in professioneel vuurwerk, bestemd voor particulier gebruik. De officier ter zitting: ‘’De bij de verdachte aangetroffen Cobra’s zijn gedetermineerd als vuurwerk dat valt onder zwaar knalvuurwerk. Explosieven die worden gebruikt bij ontploffingen bij woningen, met grote kans op letsel en schade. De samenleving heeft hier last van: de impact op een buurt is enorm, de angst en schrik zijn voelbaar, en het is levensgevaarlijk. Daarom tilt het OM zwaar aan de handel in dergelijke explosieven’’.

Veroordeling

Het OM eiste acht maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur. De rechter veroordeelde de man tot 60 dagen gevangenisstraf waarvan 40 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 150 uur. De man zat sinds zijn aanhouding vast en die tijd staat gelijk aan het onvoorwaardelijk deel van de opgelegde gevangenisstraf. Het OM beraadt zich op het instellen van hoger beroep.  

error: Content is protected !!