Alkmaar / Streekagenda · 4 maart 2024

Internationale vrouwendag in De Alkenaer

8 Maart is het Internationale Vrouwendag. Cultuurpodium De Alkenaer haakt hier op in met een prachtige, avondvullende voorstelling ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’ over dichteres en socialiste Henriette Roland Holst (1869-1952), die met een niet aflatende ijver voor een verbetering van de positie van arbeiders, jongeren en vrouwen streed. Op 8 maart komt het gezelschap van ‘Feest der Poëzie’ naar De Alkenaer en wordt Roland Holst gevierd met voordracht, theater, film en muziek.

Allereerst wordt er voorgedragen uit de bloemlezing uit haar dichtwerk ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’, samengesteld door Elte Rauch en Simon Mulder.

Daarna volgt een optreden van sopraan Anna Majchrzak, met pianist Daan van de Velde op de105-jarige Bechstein-vleugel. Tussen privébezittingen en in het archief van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag zijn liederen op teksten van Roland Holst, haar leermeester Albert Verwey en haar kompaan Herman Gorter teruggevonden. Een aantal van deze stukken is al tientallen jaren niet meer uitgevoerd. Deze voorstelling biedt de mogelijkheid tot een hernieuwde kennismaking, want ze zullen dan voor het eerst in lange tijd door Majchrzak en van de Velde ten gehore worden gebracht.

Om de sfeer van de tijd van toen nog beter te laten overkomen verschijnt actrice Daphne Krijnen als Henriette Roland Holst om de verzamelde ‘arbeiders’ toe te spreken.
Vervolgens wordt een nieuwe korte film over het leven van Henriette Roland Holst vertoond.
Afsluitend, als ‘trailer’ van hun nieuwe programma, zullen Diede H. de Jong, Simon Mulder en Daphne Krijnen een fragment brengen uit hun komende muziektheatervoorstelling ‘Herman Gorter’s PAN’, dat gaat over de opkomst en val van de Spoorwegstaking in 1903, waarin Roland Holst een grote rol speelde.
Kaarten verkrijgbaar via de website: https://alkenaer.nl

‘De zachte krachten zullen zeker winnen’ met o.a. Simon Mulder, Daan van deVelde, Anna Majchrzak, Daphne Krijnen en Diede H. De Jong.

8 maart 2024 om 20.00 uur
Cultuurpodium de Alkenaer
Ritsevoort 36
1811 DP Alkmaar
Entree: € 17,50

error: Content is protected !!