Alkmaar · 25 oktober 2023

Joodse stamboomonderzoekers haken af

4 november Open Stamboomdag bij Regionaal Archief Alkmaar

Dit jaar organiseert de interessegroep stamboomonderzoek, HCC!genealogie, voor de 16e keer haar landelijke stamboomdag. Voor dit jaar is die gepland op zaterdag 4 november van 10:00 uur tot 16:00 uur in het Regionaal Archief Alkmaar (Bergerweg 1, 1815 AC).

Een onderdeel van deze dag is de Genealogische Markt. Daar worden diverse presentaties gegeven, zijn makers van computerprogramma’s voor het vastleggen van stamboomgegevens aanwezig, evenals regionale en nationale verenigingen.

Zo zou ook de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (NKvJG) acte de presence geven. Het bestuur van deze vereniging heeft laten weten dat zij geen actieve bijdrage kan leveren aan HCC!genealogiedag dit jaar.

“Het bleek moeilijk om vrijwilligers te vinden voor deze dag en de vrijwilligers die we uiteindelijk beschikbaar hadden, hebben aangegeven dat zij zich vanwege de situatie rond de oorlog tussen Israël en Hamas niet voldoende veilig voelen om namens onze vereniging in het openbaar op te treden”, aldus een verklaring van de NKvJG. Eraan toevoegend: “Het is triest om te constateren dat deze oorlog ook zijn weerslag heeft op de Joodse gemeenschap in Nederland en hier tot angst leidt”.

Hoewel het bestuur van HCC!genealogie dit besluit betreurt, heeft het alle begrip voor dit besluit. Het hoopt dat de kring op een volgende HCC!genealogiedag weer aanwezig is. HCC!genealogie zal nu zelf de informatie over Joodse genealogie en de bronnen daarvan delen.

HCC!genealogie
HCC!genealogie in sinds 1986 een onderdeel van de HCC, de grootste computerclub in de Benelux. Het is een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet op dit gebied te bieden heeft. Dat doet ze door het organiseren van bijeenkomsten over (computer-)genealogische onderwerpen; het leveren van diverse diensten; het verspreiden van een wekelijkse digitale nieuwsbrief en het onderhouden van een genealogische website.
HCC!genealogie biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. De leden steunen en stimuleren elkaar in hun onderzoek.
Daarnaast exploiteert zij de website www.genealogie.hcc.nl/

error: Content is protected !!