Alkmaar / Cultuur / Streekagenda · 29 mei 2024

Kaeskoppenstad 2024 Jubileumeditie: Een historische reis door Alkmaar

ALKMAAR – Stel je voor dat je door de tijd kunt reizen naar het Alkmaar van de 16e eeuw. Dat is precies wat het jaarlijkse evenement Kaeskoppenstad biedt dat dit jaar haar 15e jubileum viert op 1 en 2 juni.

De betoverende en meeslepende ervaring, waarbij de straten van Alkmaar transformeren in een levendige weergave van het verleden, vindt jaarlijks in juni plaats. Duizenden bezoekers van alle leeftijden die nieuwsgierig zijn naar geschiedenis, cultuur en traditie halen hier hun hart op. Laten we een duik nemen in dit bijzondere evenement en ontdekken wat het zo magisch maakt.

De geschiedenis van Kaeskoppenstad
De naam “Kaeskoppenstad” verwijst naar de bijnaam van de inwoners van Alkmaar, die bekend staan als “kaaskoppen”. Deze bijnaam is ontstaan tijdens de strijd tegen het Spaanse leger in 1573 waar bij gebrek aan helmen, kaasmallen werden gedragen, ook wel kaaskoppen genoemd. De term “kaaskoppen” werd ook wel als scheldwoord gebruikt, maar de Alkmaarders hebben het trots omarmd.

Kaeskoppenstad werd voor het eerst georganiseerd in 2008 en is sindsdien uitgegroeid tot een geliefd jaarlijks evenement waar de rijke geschiedenis van Alkmaar tot leven wordt gebracht en bezoekers op authentieke wijze ervaren hoe het leven er in de 16e eeuw uitzag.

Een stap terug in de tijd
Tijdens Kaeskoppenstad worden de straten van de oude Alkmaarse binnenstad omgetoverd tot een levendig middeleeuws decor. Honderden vrijwilligers, gekleed in historische kostuums, brengen verschillende aspecten van het 16e-eeuwse bestaan tot leven. Van marktkramen en ambachtslieden tot muzikanten en straattoneel, overal waar je kijkt, word je ondergedompeld in de sfeer van vervlogen tijden.

De geur van versgebakken brood en andere traditionele lekkernijen vult de lucht, terwijl ambachtslieden hun vaardigheden demonstreren. Bezoekers kunnen zien hoe touw werd geslagen, hoe korven werden gevlochten en hoe een spinnewiel werkt.

Historische personages en verhalen
Een van de hoogtepunten van Kaeskoppenstad is de aanwezigheid van historische personages die door de straten zwerven. Je kunt er alles leren over het dagelijks leven in de 16e eeuw door in gesprek te gaan met boeren, edellieden, handelaren en zelfs de stadsomroeper. Elk personage heeft zijn eigen verhaal en draagt bij aan de rijke invulling van het evenement.

Ook voor kinderen is een bezoek aan Kaeskoppenstad leuk. Heel anders dan de geschiedenisles op school komt hier de geschiedenis echt tot leven, zo blijf je wel geboeid! Ze kunnen deelnemen aan leuke Oudhollandse spelletjes, zien hoe het er vroeger aan toe ging in de schoolklas of luisteren naar de verhalen van de stadsomroeper. Dit maakt Kaeskoppenstad niet alleen een leerzaam evenement, maar ook een plezierige ervaring voor het hele gezin.

Muziek, dans en theater
Muziek speelt een centrale rol in Kaeskoppenstad. Traditionele volksmuziek, gespeeld op authentieke instrumenten, klinkt door de straten en creëert een feestelijke sfeer. Er zijn tal van optredens die bezoekers vermaken en hen een kijkje geven in de culturele rijkdom van de 16e eeuw.

Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, op zoek bent naar een gezinsuitje, of gewoon wilt genieten van een leuke dag in een sfeervolle omgeving, Kaeskoppenstad heeft voor iedereen iets te bieden. Mis deze magische reis door de tijd niet en ontdek de wonderen van Kaeskoppenstad in Alkmaar!

Programma
Kaeskoppenstad gaat van start op zaterdag 1 juni om 11:15 vanaf het Verdronkenoord. Via de Kitsteeg, Laat, Koorstraat en Langestraat trekt de stoet naar de Gewelfde Stenenbrug waar om 11:45 uur de officiële opening van Kaeskoppenstad plaatsvindt. Voor meer informatie over het programma, kijk op: alkmaarprachtstad.nl/kaeskoppenstad-alkmaar.

error: Content is protected !!