Alkmaar / Streekagenda · 29 mei 2024

Kom je ook dit weekend naar Kaeskoppenstad!??

ALKMAAR – Het is niet elke dag dat je een onderzeeër te water ziet gaan in de Alkmaarse grachten. Dat kan maar één ding betekenen: Kaeskoppenstad komt er weer aan! De iconische duikboot van Drebbel en de andere prachtige bouwwerken, worden dit jaar vergezeld door een nieuwe eyecatcher: de Seaghmolen van Krelis Lootjes.

Revolutionaire zaagmolen
In de jaren na het Ontzet, bloeit Alkmaar weer op. Handel bruist en er moet veel gebouwd worden. Zagen gebeurt nog altijd met de hand, wat een energie- en tijdrovende klus is. De Noord-Hollandse boer Cornelis Corneliszoon, ook wel bekend als Krelis Lootjes, vindt dat dit beter moet kunnen. Hij komt met het revolutionaire idee om een krukas op een windmolen te zetten en kan hiermee de kracht van de wind omzetten naar een aandrijving van de zaag. Het werd een daverend succes, want zagen ging ineens dertig keer sneller dan met de hand! Dit gaf met name aan de scheepvaart een enorme boost, want het bouwen van schepen kon nu een stuk vlotter.

Het bouwteam van Kaeskoppenstad, het Schrijnwerkersgilde, heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een replica van deze zaagmolen. Ze hebben de kern van de constructie nauwkeurig nagemaakt, naar aanleiding van de originele tekening van Cornelis waar hij octrooi op kreeg. Het resultaat is een imposante machine, die dit weekend met veel trots tentoongesteld gaat worden op Kaeskoppenstad. Komt dat zien!

Opening Kaeskoppenstad door maar liefst drie burgemeesters
Traditiegetrouw wordt de opening van Kaeskoppenstad groots aangepakt met de Bonte Stoet. Deze optocht, waarin alle Kaeskoppenstad figuranten én de reuzen van Kaeskoppenstad meelopen, verplaatst zich door de binnenstad. Op de Mient komt de menigte tot een halt, want daar is het tijd voor de officiële opening.

Speciaal voor de vijftiende editie verzorgen maar liefst drie burgemeesters de opening van Kaeskoppenstad. Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar, draagt samen met kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe, de sleutel van de stad over aan de burgemeester van Kaeskoppenstad Floor van Teylingen.

Hiermee komt er weer een nieuw historisch feit tot leven, want ook in de periode rond 1573 had Alkmaar drie burgemeesters. Ze gaan alle drie gehuld in prachtige jurken, die speciaal hiervoor gemaakt zijn door het kledinggilde van Kaeskoppenstad.

Nieuw burgemeester van Kaeskoppenstad
De opening wordt officieel als Anja Schouten de sleutel van de stad aan Floor van Teylingen overdraagt. Dit jaar vervult Daniëlle Koelemij, als voorzitter van stichting Kaeskoppenstad, voor het eerst de eervolle rol van van Teylingen.

Hoewel de overdracht met een fysieke sleutel is, staat voor Daniëlle vooral de symboliek daarvan centraal. “Het is de sleutel tot verbinding. Het is mijn wens als burgemeester van gastvrij Kaeskoppenstad, om zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden. Iedereen is welkom in Kaeskoppenstad!” vertelt Daniëlle. “Ik wens dat vele Alkmaarse kaaskoppen ons op zaterdag- en zondagmiddag bezoeken, en nodig ook zeker mensen uit die onze historische binnenstad nog niet goed kennen. Kom genieten van de levendige sfeer die we met honderden vrijwilligers realiseren. Er is zoveel moois te ontdekken over de bijzondere geschiedenis van deze stad door de ogen van de kleurrijke personages die je theatraal meenemen in het verhaal” zegt Daniëlle enthousiast.

Programma opening
11.15 uur – start Verdronkenoord
11.15 – 11.45 uur – optocht via de Kitsteeg, Laat, Koorstraat, Langestraat naar de Mient
11.45 uur – officiële opening Kaeskoppenstad

Kaeskoppenstad is geopend op 1 en 2 juni, van 12.00 tot 17.00 uur.

Kaarten zijn te koop via www.kaeskoppenstad.nl.

Tickets voor Kaeskoppenstad kosten voor volwassenen € 5,50 (online) of € 6,50 (aan de kassa). Voor kinderen tot en met 12 jaar kost Kaeskoppenstad € 2,50. Deze prijzen zijn exclusief € 1,50 administratiekosten per boeking (alleen online). Op 1 en 2juni is de kassa in de Waagtoren geopend.

error: Content is protected !!