Alkmaar / Kunst en Cultuur · 14 februari 2024

Kunst: Wachters van de Vroonermeer Noord

In maart 2022 kreeg Alkmaars nieuwste wijk het eerste deel van het kunstwerk ‘Wachters van de Vroonermeer Noord’. Inmiddels is nu ook het tweede deel van het kunstwerk geplaatst. De beide beelden staan bij een toegang tot de wijk Vroonermeer Noord. Er staat er één bij De Helling en één bij De Keesman. Het totale kunstwerk bestaat uit twee grote, bewerkte natuurstenen met wachtende honden, de ‘Wachters van Vroonermeer Noord’.

De Kunstenaar
De Vroonermeer Noord is zorgvuldig uitgedacht op de tekentafel. Dat wilde ik terug laten komen door een beeld te ontwerpen dat uit één massieve steen is gemaakt. Aan beide zijden van de wijk is een toegang. Daardoor kwam ik op het idee om het klassieke beeld als een duidelijk baken, een soort logo neer te zetten. De V staat natuurlijk voor Vroonermeer Noord, maar je kunt er allerlei betekenissen aan geven, zoals vertrouwdheid, veiligheid en verdraagzaamheid. De honden zijn de symbolische wachters, zij passen op de wijk als de bewoners weg zijn en wachten geduldig bij het entree totdat iedereen weer thuis is

Gevoel van ontmoeting 
Voor het uitzoeken van kunst in de openbare ruimte laat de gemeente zich adviseren door professionele beeldend kunstenaars én bewoners uit de buurt. Twee bewoners namen deel aan de kunstcommissie en zijn betrokken bij het proces. Een belangrijk doel was het creëren van een gevoel van ontmoeting en gezamenlijkheid in de wijk, de plek waar je steeds naar terugkeert. De realisatie van het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaanfonds.  

De wijk Vroonermeer Noord is nu bijna klaar en wordt steeds mooier. Dit voorjaar wordt de nieuwe school in gebruik genomen en deze zomer komt er een fietsbrug tussen het wooneiland en gezondheidscentrum De Vroonen. Door de wijk te verfraaien met groen, water, recreatieve verbindingen en kunst ontstaat er een fijne, ontspannen woonomgeving. Het tweede kunstwerk van de ‘Wachters van de Vroonermeer Noord’ is een aanwinst voor de wijk Vroonermeer Noord.

Jasper Nieuwenhuizen, wethouder Vroonermeer Noord

De Wachters van de Vroonermeer Noord van kunstenaar Marc Ruygrok (foto: E. Bokhove)
error: Content is protected !!