Alkmaar · 31 mei 2024

Maar liefst 3 burgemeesters openen 𝟭𝟱𝗲 Kaeskoppenstad

Traditiegetrouw wordt de opening van Kaeskoppenstad groots aangepakt met de Bonte Stoet. Deze optocht, waarin alle Kaeskoppenstad figuranten én de reuzen van Kaeskoppenstad meelopen, verplaatst zich door de binnenstad. Op de Mient komt de menigte tot een halt, want daar is het tijd voor de officiële opening.

Speciaal voor de vijftiende editie, verzorgen maar liefst drie burgemeesters de opening van Kaeskoppenstad. Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar, draagt samen met kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe, de sleutel van de stad over aan de burgemeester van Kaeskoppenstad Floor van Teylingen.

Hiermee komt er weer een nieuw historisch feit tot leven, want ook in de periode rond 1573 had Alkmaar drie burgemeesters. Ze gaan alle drie gehuld in prachtige jurken, die speciaal hiervoor gemaakt zijn door het kledinggilde van Kaeskoppenstad.

Nieuwe burgemeester van Kaeskoppenstad
De opening wordt pas officieel als Anja Schouten de sleutel van de stad aan Floor van Teylingen overdraagt. Dit jaar vervult Daniëlle Koelemij, als voorzitter van stichting Kaeskoppenstad, voor het eerst de eervolle rol van van Teylingen.

Hoewel de overdracht met een fysieke sleutel is, staat voor Daniëlle vooral de symboliek daarvan centraal. “Het is de sleutel tot verbinding. Het is mijn wens als burgemeester van gastvrij Kaeskoppenstad, om zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden. Iedereen is welkom in Kaeskoppenstad!” vertelt Daniëlle.

“Ik hoop dat vele Alkmaarse kaaskoppen ons op zaterdag- en zondagmiddag bezoeken, en nodig ook zeker mensen uit die onze historische binnenstad nog niet goed kennen. Kom genieten van de levendige sfeer die we met honderden vrijwilligers realiseren. Er is zoveel moois te ontdekken over de bijzondere geschiedenis van deze stad door de ogen van de kleurrijke personages die je theatraal meenemen in het verhaal” zegt Daniëlle enthousiast.

Programma opening
11.15 uur – start Verdronkenoord
11.15 – 11.45 uur – optocht via de Kitsteeg, Laat, Koorstraat, Langestraat naar de Mient
11.45 uur – officiële opening Kaeskoppenstad

error: Content is protected !!