Moersleutel Craft Brewery ‘Bier met ballen’ uit de Boekelermeer. Wie verwacht dat?
Wethouder Economie Christiaan Peetoom ging voor een bedrijfsbezoek wederom naar Bedrijventerrein Boekelermeer. Naar een bedrijf dat je daar niet echt verwacht: een bierbrouwerij. Moersleutel Craft Brewery wordt gerund door de 4 broers Zomerdijk: Max, Pim, Rob en Tom. Pim ontvangt de wethouder in de brouwerij en laat met trots dit deel van hun bedrijf zien. Accountmanager van het Ondernemersloket Jan Riepma is ook bij het bezoek aanwezig.
Zomerdijk senior startte met een vriend in 2010 als hobby met het brouwen van Vrienden bier. Zij hadden niet de ambitie om meer te brouwen dan 400 tot 600 liter per maand. Pim en 1 van zijn broers hielpen vaak mee. Vader en zoons waren techneuten en stortten zich met veel enthousiasme op die kant van het brouwen. Zo bouwden ze zelf steeds grotere installaties met grotere ketels. Dat liep zo gesmeerd, dat ze op een gegeven moment besloten om commercieel te gaan: “Op een gegeven moment bouwden we zo’n grote installatie dat we het bier niet meer zelf konden opdrinken. Daarom zijn we als 4 broers in 2016 begonnen met Moersleutel”
Moersleutel is dus eigenlijk een uit de hand gelopen hobby?
“Dat klopt,” lacht Pim Zomerdijk. “Mijn vader begon ermee en wij gingen er vanzelf in mee. We probeerden allerlei recepten uit en wilden een eigen smaak bier ontwikkelen. Binnen onze familie zijn we eigenlijk allemaal techneuten en we vonden het vooral leuk om de installatie steeds verder uit te bouwen en te verbeteren. We deden alle 4 een technische studie en wilden na ons studeren 1 dag per week bier maken en 4 dagen werken. Maar ja, het liep anders en uiteindelijk kozen we allemaal toch voor het bier.”
Waar komt de naam Moersleutel vandaan en hoeveel soorten bier brouwen jullie?
Pim lacht: “De naam en ons logo verwijzen ernaar dat we alle 4 techneuten zijn en een technische opleiding hebben gedaan. Net als onze vader. Ook onze bieren hebben die link, met namen als Motoroil, Macaroon Machine en Remblock. We brouwen 7 ‘corebieren’ die het hele jaar verkrijgbaar zijn. Daarnaast brengen we 1 keer per maand 4 nieuwe smaken op de markt. Die maken we eenmalig en op=op.”
Wie zijn jullie klanten en wat is jullie meest succesvolle bier?
“We leveren vooral aan de horeca, supermarktketens en slijterijen. Daarnaast hebben we een webshop. We maken vooral IPA en Stout: bier met ballen. En voor met name de horeca wat blond- en witbier. Ons bier gaat voor 70% naar afnemers in Nederland en 30% exporteren we naar zo’n 15 landen. Het meeste naar Frankrijk en verder naar de Nordic landen, Oost-Europa, Canada en China. Ons meest verkochten bieren zijn Motorolie en Crank the Juice. En inmiddels beroemd en zeer gewild: de Moersleutel Beer Advent Box. We zijn er ook best trots op, dat er maar liefst 7 Moersleutels in de bier top 10 staan. Dat zegt wel iets over de kwaliteit van ons bier.”
Jullie zitten op 2 locaties in de Boekelermeer. Waarom is dat?
Pim: “Klopt, we hebben op deze locatie de brouwerij en verderop zit ons engineering team. In de brouwerij werken nu zo’n 26 mensen en bij engineering 7 à 8. We zijn in 2016 gestart op het oude GGZ-terrein in Heiloo, in de oude gaarkeuken. Daar begonnen we met het ontwikkelen van onze eigen smaak bier. We maakten toen zo’n 1.000 liter per maand. In 2 jaar tijd groeide dit uit naar 4.000 liter. In 2019 was dit al 10.000 liter per maand en het pand werd voor ons te klein. In die tijd kwam ook het moment dat we commercieel gingen. Met zoals gezegd nog de intentie om dat 1 dag per week te blijven doen naast onze normale baan. En dus vertrokken we naar Alkmaar. We konden dit pand huren. Na het doorlopen van het vergunningentraject zijn we gewoon begonnen en eigenlijk steeds meer gaan brouwen. We bouwden dus ook steeds grotere tanks. Op dit moment maken we zo’n 80.000 liter per maand. Omdat het zo goed liep, groeiden we ook hier uit ons jasje, vandaar dat we de brouwerij en de engineering gesplitst hebben. Ik run hier nu met mijn broer Rob de brouwerij; Max en Tom de engineering in een ander pand, een stukje verderop.”
Jullie hebben nu een kavel gekocht om een nieuw pand te bouwen. Kun je daar iets over vertellen?
Pim laat de wethouder de laatste tekeningen van het nog te bouwen pand zien. Op dit moment worden de schetsen nog iets aangepast. Die gaan binnenkort naar de Welstandscommissie en daarna gaat het vergunningtraject lopen. Als dat is afgerond, kan de bouw beginnen. Dat duurt ongeveer een jaar. Pim: “We groeien hier weer uit ons jasje, maar we blijven graag op de Boekelermeer. Het ondernemen bevalt ons hier heel goed en de bereikbaarheid voor klanten is prima. Ook logistiek is dit voor ons een prima locatie. Vlak bij de A9, Amsterdam en Schiphol. Daarom hebben we hier een kavel gekocht. In het nieuwe pand komen beide delen van ons bedrijf weer bij elkaar. Dat is natuurlijk veel prettiger en scheelt heel veel heen en weer rijden.”