Alkmaar · 14 september 2024

Mogelijk flexwoningen op locatie Stadswerk072 in Alkmaar

Voorstel afvalbrengplaats in Alkmaar voor flexwoningen in te zetten

De locatie van Stadswerk072 is bij de gemeente Alkmaar in beeld voor wonen, met de nadruk op sociale woningbouw. Afhankelijk van onder andere de gesprekken met woningbouwcorporaties wordt de vorm bepaald. Dit zouden flexwoningen kunnen zijn. Echter uit gesprekken met de woningcorporaties blijkt dat zij momenteel zeer terughoudend zijn om de exploitatie van flexwoningen op zich te nemen. Woningcorporaties hebben bezwaar tegen het beheren van flexwoningen.

Aan tijdelijke flexwoningen gelden in het Bouwbesluit lagere eisen voor geluidsbelasting, daglichttoetreding, buitenruimte en plafondhoogte dan gesteld aan permanente woningen en gelden de BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen) niet, waardoor met minder isolatie kan worden volstaan. De kwaliteit van de woningen is daarmee vaak lager, waardoor de energielasten hoog zijn en de kosten voor de huurder oplopen. Hierdoor zijn ook de onderhoudskosten hoog.

Het college wil echter wel onderzoek doen naar de verdere mogelijkheden van flexwoningen op de locatie. Dit kan niet op korte termijn omdat nog niet duidelijk is wanneer de gronden van Stadswerk072 beschikbaar zijn. Daarnaast is Overdie momenteel een gesondeerd bedrijventerrein waardoor er niet gewoond mag worden. Momenteel loopt er een wijziging van het bestemmingsplan om dit op te heffen.

Bron: Mediapartner BEATFM

error: Content is protected !!