Alkmaar · 26 juli 2024

Nieuw voorstel Liander voor stroomprobleem Boekelermeer in Alkmaar

Nieuw voorstel Liander voor stroomprobleem Boekelermeer in Alkmaar

De gemeenteraad van Alkmaar heeft eerder al goedkeuring gegeven aan het voornemen van het college om als oplossing van het stroomprobleem in het havengebied van de Boekelermeer een gemeentelijk stroomnetwerk aan te leggen. Het college heeft echter daarna niet definitief besloten om dat eigen stroomnetwerk aan te leggen omdat Liander ondertussen een voorstel heeft gedaan.

Dit voorstel is volgens het college beter en wil deze opnieuw voor wensen en bedenkingen aan de gemeenteraad voorleggen. De kern van het voorstel is dat bedrijven een aansluiting krijgen op het bestaande stroomnetwerk van Liander en dat deze bedrijven er rekening mee moeten houden dat Liander tijdelijk het gebruik van de aansluiting kan beperken als het stroomnetwerk echt helemaal vol is.

Dat wordt opgevangen door de batterij die de gemeente gaat plaatsen, net zoals in het eerdere voorstel. Het gebruik van de batterij is dus onveranderd en nog steeds grotendeels gefinancierd met subsidie. Het voorstel is een pilotproject van Liander. De voorrang voor het havengebied in Alkmaar boven andere locaties is gebaseerd op het grote maatschappelijke belang erachter.

De stroomaansluiting is noodzakelijk voor het mogelijk maken van de verhuizing van deze bedrijven naar het havengebied, wat grootschalige woningbouw in het Alkmaars Kanaal mogelijk maakt. Het voorstel staat geagendeerd voor behandeling van de raadsvergadering in september.

error: Content is protected !!