Alkmaar / Kunst en Cultuur · 13 mei 2024

Nieuwe expositie UITGELICHT in Kunstuitleen Alkmaar

In de collectie van Kunstuitleen Alkmaar zit werk van bijna 350 kunstenaars. In tentoonstelling UITGELICHT, die te zien is van 17 mei t/m 30 juni 2024, worden er drie uitgelicht. Er zijn wandinstallaties van Olav Slingerland, abstracte schilderijen van Martin Copier en fragiele schilderijen van Krin Rinsema. Bekende namen, maar dan net even anders en groter dan in de kunstuitleen.

Het keramische werk van Olav Slingerland is het resultaat van een industriële invalshoek en een ambachtelijke aanpak. Hij is een vakman in het werken met gietklei. Door deze methode is hij in staat kleine series te produceren en tóch zijn persoonlijke toets te handhaven. “Mensen verrassen, verstillen en blij maken”, is de basis voor de ontwikkeling van zijn werk. Toegankelijkheid staat voorop. Slingerland zoekt naar een vormentaal die universeel is, vrolijk en soms humoristisch. In de kunstuitleen verkopen we zijn kommen en schalen. In deze tentoonstelling laat hij 3 wandinstallaties zien. Olav Slingerland woont en werkt in Lith.

Martin Copier verbeeldt in zijn werk zijn architectonische fascinatie voor grote vlakken, waarin lichtval en kleurgebruik een wereld oproepen waarin de toeschouwer maar wat graag zou willen verblijven. Hij maakt abstract werk met strakke, mathematisch getrokken lijnen en in elkaar vloeiende kleuren. Er is geen verwijzing naar onze eigen werkelijkheid, het schilderij verwijst louter en alleen naar zichzelf, het roept iets op wat mogelijk is. Een nieuwe wereld doemt op uit de ogenschijnlijke chaos van strakke lijnen, rusteloze strepen en kleurvlekken. Martin Copier woont en werkt in Werkendam.

De figuren in het werk van Krin Rinsema – een kind, een vrouw, soms een hond – wenden zich af van de wereld. In hun eigen, intieme universum tonen zij zich zoals iedere mens uiteindelijk is: alleen en kwetsbaar. “Zelfverzekerde mensen kunnen me gestolen worden”, aldus Rinsema. De keuze voor de ‘kleur’ zwart verwijst niet alleen naar dood en melancholie, maar benadrukt ook de beperking tot het allernoodzakelijkste, het essentiële, het existentiële. Krin Rinsema woont en werkt op het voormalige eiland Wieringen.

De opening is op vrijdag 17 mei om 15 uur. Iedereen is welkom!

error: Content is protected !!