Alkmaar · 21 oktober 2023

Nieuwe laadtaarn aan Nieuwlandersingel bewaart historisch stadsgezicht

In de Klimaatweek, op maandag 30 oktober,  wordt aan de Nieuwlandersingel tegenover Bloemsierkunst Nuyens een zogenaamde ‘laadtaarn’ in bijzon van Wethouder Duurzaamheid Christian Schouten officieel in gebruik genomen.

De laadtaarn is een omgebouwde lantaarnpaal met twee oplaadpunten voor elektrische auto’s èn elektrische boten. Steeds meer inwoners van Alkmaar vragen naar laadpunten voor elektrische auto’s en elektrische boten. Deze laadpunten nemen veel ruimte in beslag en die zijn niet altijd passend in het straatbeeld. Door de ontwikkeling van de laadtaarn is het historisch straatbeeld bewaard gebleven.

‘Toekomst en verleden komen hier bij elkaar door te moderniseren en tegelijkertijd het bewaren van het historisch stadsgezicht. Deze initiatieven helpen Alkmaarders om klimaatneutraal te worden’, aldus Wethouder Duurzaamheid Christian Schouten.

Locatie combipaal
Eerder was het is de bedoeling om een lantaarnpaal aan de Voordam om te bouwen naar een ‘laadtaarn’. Dat mislukte vanwege de te harde buitenkant van de lantaarnpaal. Er waren aanvragen voor elektrische boot- en autolaadpunten aan de Nieuwlandersingel en daar bleek een lantaarnpaal wel geschikt. Uiteindelijk werd de oplossing gevonden een soort hoofdpaal waar alle techniek al in zit. De laadtaarn neemt nu stroom af van deze ‘moederpaal’.

Proefproject en samenwerking
De laadtaarn is een proefproject binnen het duurzame project POCITYF. Het gebruik van de laadtaarn wordt bestudeerd en eventueel worden er vervolg plannen bedacht. Deze laadtaarn is gemaakt in samenwerking met gemeente Alkmaar, Stadswerk072, TotalEnergies en Nedal.

error: Content is protected !!