Alkmaar · 28 mei 2024

Nieuwe visie op toerisme en recreatie voor Regio Alkmaar

De zes gemeenten in Regio Alkmaar hebben samen een nieuwe visie opgesteld voor toerisme en recreatie. Deze visie is bedoeld om bezoekers beter over de regio te verspreiden en het hele jaar door welkom te heten. De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest hebben de visie aan hun gemeenteraden voorgelegd.

Foto: Stedelijk Museum, Alkmaar Prachtstad

Betrokkenheid van inwoners en ondernemers

Inwoners, ondernemers en organisaties uit de toeristische sector hebben meegedacht bij het maken van deze visie. Zij gaven aan dat toerisme en recreatie soms problemen veroorzaken, vooral in het hoogseizoen. Dit leidt vaak tot parkeerproblemen, drukte op de weg, afval en geluidsoverlast. De gemeenten willen met de nieuwe visie een betere balans vinden tussen leefbaarheid, economie en natuur door toeristen beter te spreiden.

Rijk der Duizend Eilanden Fotocredit: Alkmaar Prachtstad VVV

Toerisme en recreatie zijn belangrijk voor Regio Alkmaar. Ze zorgen voor een levendige economie, veel voorzieningen en werkgelegenheid, zoals horeca, winkels en culturele activiteiten. De zes gemeenten willen samen met ondernemers en organisaties het toerisme en de recreatie verder ontwikkelen. De projecten uit de nieuwe visie moeten bijdragen aan een goede balans tussen leefbaarheid, economie en natuur.

Ontdek de bijzondere plekken

Regio Alkmaar heeft veel bijzondere plekken die een bezoek waard zijn. Van Camperduin tot Graft-De Rijp en van Castricum tot het Rijk der Duizend Eilanden. Met 20 km breed en 24 km lang zijn alle natuur- en recreatiegebieden goed met de fiets bereikbaar. Door samen te werken in de regio kunnen we de bekendheid van onze lokale ‘parels’ vergroten en bezoekers beter verspreiden.

“Wij zijn een gastvrije regio met een divers en aantrekkelijk aanbod. Samenwerken kan dit alleen maar verbeteren. Bezoekers kijken naar het totale aanbod in de regio, niet naar gemeentegrenzen,” zegt Robert te Beest, wethouder van Alkmaar.

Door deze nieuwe visie hopen de gemeenten een fijne plek te blijven voor zowel inwoners als bezoekers.

error: Content is protected !!