Alkmaar · 22 oktober 2024

Problemen bij Leeghwaterbrug. Het brugdek richting trilt en zorgt voor geluidsoverlast

Problemen bij Leeghwaterbrug. Het brugdek richting trilt en zorgt voor geluidsoverlast

ALKMAAR – De provincie wil de geluidsoverlast voor de omwonenden van de Leeghwaterbrug in Alkmaar verminderen. Omwonenden ervaren al langere tijd geluidsoverlast van verkeer dat over de Leeghwaterbrug (N242) rijdt. De provincie treft een aantal maatregelen en onderzoekt of daardoor de geluidsoverlast afneemt.

Brugdek trilt

Het brugdek richting Heerhugowaard trilt als er (zwaar)verkeer over rijdt. Uit eerder onderzoek bleek dat de bouten van het wegdek regelmatig moeten worden aangedraaid, waardoor het geluid afneemt. Ook de bouten van de vangrail die langs de weg staat trillen langzaam los en de voeg in het wegdek is beschadigd. Het verkeer kan veilig over de brug blijven rijden, maar voor de bewoners is geluidsoverlast erg vervelend. Ook slijten de onderdelen van de brug hierdoor sneller. Om de situatie te verbeteren treft de provincie op korte termijn een aantal maatregelen.

Maatregelen om overlast te verminderen

De provincie heeft op vrijdag 17 oktober de bouten van het brugdek aangedraaid. Dat gebeurde vanaf de onderkant van de brug, waardoor het wegverkeer er geen last van ondervond. Het werk aan de vangrail en de voeg zijn nog niet gepland en volgen later. Aansluitend voert een onafhankelijk geluidsbureau geluids-en trillingmetingen uit om het effect van de maatregelen te meten.

Problemen bij Leeghwaterbrug. Het brugdek richting trilt en zorgt voor geluidsoverlast


Indien nodig voert de provincie daarna aanvullend onderzoek uit naar het trillen van het brugdek. Uit dit aanvullend onderzoek moet blijken of extra maatregelen mogelijk zijn, wat het effect daarvan is en hoe dit opweegt tegen de kosten. Daarbij houdt de provincie ook rekening met de hinder die werkzaamheden en het eventueel afsluiten van de brug met zich meebrengt. Doordeweeks rijden er namelijk zo’n 80.000 voertuigen per dag over de brug.

Meer informatie

Met vragen kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Op de hoogte blijven van werkzaamheden in de regio? Volgen de regionale Facebookpagina Alkmaar of kijk op www.noord-holland.nl/Alkmaar.

error: Content is protected !!