Alkmaar / Sport · 17 mei 2024

Samenwerking met 11 Regionale Trainingscentra voor talentvolle sporters

Op 14 mei tekenden de aangesloten sportbonden, de trainers, topsport Alkmaar en de wethouder sport Christiaan Peetoom een samenwerkingsovereenkomst voor de periode van drie jaar. De Regionale Trainingscentra bieden een programma aan jonge talentvolle sporters. Met behulp van dit programma ontwikkelen zij zich naar topsportniveau. In de overeenkomst staan afspraken over hoe de kwaliteit van deze programma’s behouden en versterkt wordt.   

Zichtbaarheid en bereik van sport
Het vergroten van de zichtbaarheid van topsport is een landelijke doelstelling die ook in het lokale sportakkoord terugkomt. Topsport geeft een gevoel van trots, plezier en verbondenheid. Het zorgt ervoor dat meer mensen bereikt worden met sport. Daarom volgden de trainers voorafgaand aan het tekenmoment een workshop over de inzet van Social Media. Tijdens de workshop hebben de Regionale Trainingscentra gezien hoe zij het imago van Alkmaar als sportstad in de regio kunnen versterken.  

We zijn ontzettend trots dat we in Alkmaar 11 actieve trainingscentra hebben. Daarmee bieden we talentvolle sporters een plek om zich richting de topsport te ontwikkelen. En met succes! Zo stroomden 14 handbalspeelsters door naar Papendal en is een Alkmaarse trampolinespringster Europees Kampioene in die sport.  

Christiaan Peetoom, wethouder sport

De Regionale Trainingscentra zijn voor talentvolle sporters uit heel Noord-Holland. Zo kunnen scholieren vanuit de trainingscentra doorstromen naar een TeamNL Centrum om daarna als volwassene de kans te krijgen internationaal door te breken. 

Topsport Alkmaar 
De ondersteuning van talenten, trainers en Regionale Trainingscentra is belegd bijTopsport Alkmaar en is onderdeel van Alkmaar Sport. De topsportcoördinatie wordt gedaan door Adrie Visser, zelf een oud top-wielrenster. Zij is als topsportcoördinator verantwoordelijk dat de ondersteuning aansluit op de behoefte van zowel de Regionale Trainingscentra, de talenten als de verenigingen.  

Het is uniek hoe de gemeente Alkmaar de talentontwikkeling ondersteunt. Daar mogen we trots op zijn. Als oud topsporter weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om op jonge leeftijd al gebruik te kunnen maken van goede faciliteiten, trainers en coaches. In de komende drie jaar wil ik de talentenprogramma’s versterken door onder andere de inzet van experts en de samenwerking met meer externe (business) partners. Zo’n samenwerking wordt pas echt aantrekkelijk als we van Talentontwikkeling en Topsport Alkmaar een begrip maken dat bekend is bij de inwoners. Daar ga ik dus voor.

Adrie Visser, topsportcoördinatie

Dit zijn de Regionale Trainingcentra
Een overzicht van de elf verschillende sporten, met tussen haakjes de club, stichting of bond die bij het trainingscentrum betrokken is.

 • Atletiek, hardlopen midden- en lange afstand (Team Distance Runners, Atletiekunie
 • Baanwielrennen (KNWU(
 • Golf (Sluispolder, NGF)
 • Handbal (NHF)
 • Rugby (Rugbyacademie NW / Rugby Nederland)
 • Schaatsen (schaatsacademie NW / KNSB)
 • Schermen (Holland Schermen, KNAS)
 • Tampolinespringen (Triffis, KNGU)
 • Paratriatlon (NTB)
 • Meisjesvoetbal (AZ, KNVB)
 • Judo (Tom van der Kolk, JBN)

Vertegenwoordigers van de sportbonden, trainers en Topsport Alkmaar met wethouder sport, Christiaan Peetoom.

Foto: Jan Jong Fotografie

error: Content is protected !!