Alkmaar · 7 augustus 2024

Ook in Alkmaar spookwoningen met mogelijk criminele activiteiten

Ook in Alkmaar spookwoningen met mogelijk criminele activiteiten

Per januari 2023 waren er in Alkmaar 1.040 woningen die leegstonden, op een totaal van 52.291 woningen. Het ging daarbij ook om woningen die op het moment van meten leegstonden als gevolg van verhuizing en komt overeen met de cijfers uit de landelijke leegstandsmonitor van het CBS.

Daaronder vallen echter ook zogenaamde spookwoningen. Dat zijn woningen waar langer dan een jaar niemand staat ingeschreven, maar waar wel sprake is van onverklaarbaar energieverbruik. Volgens de stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt worden die woningen door criminelen gebruikt en doen die er alles aan om die illegale praktijken te maskeren.

De VVD wil nu weten hoeveel illegale praktijken Alkmaar de laatste vier jaar heeft geconstateerd in leegstaande dan wel spookwoningen. Ook wil zij weten of de gemeente zelf actief naar spookwoningen zoekt. Omdat de partij zegt de veiligheid van bewoners boven alles te stellen, wil zij ook weten of het college bereid is om, naast de rol die de inwoners kunnen hebben, zelf een actievere rol in te nemen bij de bestrijding van illegale en ondermijnende praktijken in woningen in de Alkmaarse wijken.

error: Content is protected !!