Alkmaar · 12 september 2024

Stadsboerderij de Hout redt vijf kippen van de slacht en laat de kippen oud worden

Stadsboerderij de Hout redt vijf kippen van de slacht en laat de kippen oud worden

Het is vandaag Oudere Dierendag. Een dag waarop we stilstaan bij het feit dat op veel fokkerijen en bij veel kinderboerderijen dieren niet oud mogen worden. Dat doen we bij Stadsboerderij de Hout anders. Zo hebben we sinds 1 september vijf nieuwe kippen die we gered hebben van de slacht. Wij vinden namelijk dat ook dieren recht hebben op een mooie oude dag.

Nieuwe bewoners

Bij Stadsboerderij de Hout hebben we namelijk een fokverbod en geven dieren een mooie oude dag. Hier ontvingen wij in mei dit jaar ook het keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen voor. Hoe komen we dan aan nieuwe dieren? Deze redden we bijvoorbeeld van de slacht. Zo ook onze nieuwste bewoners: 5 kippen. De kippen zijn legkippen die gered zijn via Red een Legkip uit de scharreleieren-industrie. 

Na 1,5 jaar is een kip niet meer productief genoeg voor de industrie en wordt deze afgevoerd naar de slacht. Kippen worden gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar. Een kip van 1,5 heeft dus nog een heel leven voor zich. Een leven dat zij bij Stadsboerderij de Hout met veel plezier mogen leiden. De kippen plukken elkaar vaak kaal in de kippen stallen van de scharreleieren-industrie. De veren van de kippen moeten dus nog terug groeien. Dit is iets wat in hun nieuwe huisje waarschijnlijk binnen een paar weken is gebeurd.  

Oudere Dierendag
Oudere Dierendag wordt dit jaar voor de zevende keer gevierd. Het is een initiatief van Comité Dierennoodhulp en Stichting Goedland. Een noodzakelijke dag die aandacht vraagt voor onnodig dierenleed. 

In de lente worden de kleine lammetjes en kalfjes geboren en met veel blijdschap ontvangen, maar in het najaar verdwijnen velen van hen stilzwijgend naar een handelaar of de slacht. De dieren krijgen heel vaak dus geen kans om oud te worden.

error: Content is protected !!