Alkmaar · 18 juli 2024

Techniek en zorg scoren hoog in overzicht regionale kansrijke beroepen

Techniek en zorg scoren hoog in overzicht regionale kansrijke beroepen

Ieder jaar brengt UWV zowel landelijk als regionaal de kansrijke beroepen in beeld

Ook nu de economie iets afkoelt, zijn er nog altijd honderden beroepen die kansen bieden op een baan voor werkzoekenden. De verwachting is dat dit de komende jaren ook zo zal blijven omdat de krapte op de arbeidsmarkt Noordelijk Noord-Holland voorlopig nog niet weg is.

Op 11 juli publiceerde UWV in 35 arbeidsmarktregio’s de kansrijke beroepen. Deze beroepen worden om verschillende redenen kansrijk geacht. Er zijn bijvoorbeeld veel openstaande vacatures in, er zijn onvoldoende kandidaten beschikbaar of de beschikbare kandidaten voldoen niet aan het gewenste profiel.

Veel beroepen kansrijk

Op de kansrijke beroepenlijst worden 16 beroepsgroepen genoemd. De meeste beroepen zijn technische beroepen in de bouw, installatie, industrie, voertuigen- en overige industrie. Daarnaast worden zorgberoepen veel genoemd.

In de lijst staan beroepen met verschillende opleidingseisen en -niveaus. In de regio’s in Noordelijk Noord-Holland gaat het dan bijvoorbeeld om docenten in verschillende richtingen, monteurs en belastingadviseurs. Hiervoor is vaak een specifieke of hogere opleiding nodig. Ook in de beroepen waarvoor deze opleidingseisen niet gelden zijn er voldoende kansen. Dit zijn bijvoorbeeld beroepen als afwassers, autospuiters en schoonmakers.

Er zijn uitzonderingen

Niet alle beroepen zijn kansrijk in de regio’s in Noordelijk Noord-Holland. Minder kansen zijn er bijvoorbeeld voor kassamedewerkers. Hoewel hiervoor nog wel steeds vacatures ontstaan zien we dit aantal de laatste jaren steeds meer afnemen. Een belangrijke reden hiervoor is dat steeds meer winkels zelfscankassa’s inzetten. Het gaat dan niet alleen om supermarkten maar ook steeds meer kleding- en sportwinkels bieden klanten de kans om aankopen zelf te scannen.

Dynamisch overzicht

Veel van de bijna 26.000 vacatures die aan het einde van het eerste kwartaal in Noordelijk Noord-Holland open stonden zijn kansrijke beroepen. Voor werkzoekenden of mensen die van baan willen veranderen blijft het daarom relatief eenvoudig om in een kansrijk beroep een nieuwe baan te vinden.

‘De lijst met kansrijke beroepen blijft in beweging, er blijven beroepen bijkomen en ook weer afgaan benadrukt Arbeidsmarktdeskundige Erik Stam. We doen ons best om de gegevens zo actueel mogelijk te houden. Zodat werkgevers én werkzoekenden hier voordeel van hebben.’

Voor werkzoekenden die op dit moment vanuit een andere sector willen overstappen zorgt het overzicht van kansrijke beroepen voor meer inzicht in de arbeidsmarkt. Waar liggen kansen en wat heb ik nodig om over te stappen? Soms is aanvullende scholing nodig om in aanmerking te komen voor een functie. Steeds vaker neemt de werkgever hierin het initiatief door een opleiding of cursus op de werkvloer te verzorgen.

Ontwikkeling WW-uitkeringen

In juni 2024 werden er in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord 5.416 WW-uitkeringen verstrekt, een daling van 1,6% ten opzichte van de maand ervoor. In Zaanstreek/Waterland was de daling met 0,6% naar 2.918 iets lager. In Zuid-Kennemerland en IJmond werden 3.722 WW-uitkeringen verstrekt, een daling van 0,4%. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 1,7%.

error: Content is protected !!