Alkmaar · 10 september 2024

Tijdelijke en permanente uitbreiding team Handhaving in Alkmaar tijdens jaarwisseling

Alkmaar richt zich op het vuurwerk dat rond de jaarwisseling wordt afgestoken

Het instellen van een afsteekverbod voor vuurwerk in Alkmaar is een eerste stap in een cultuur veranderingsproces wat betreft het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. De ervaring leert dat cultuurverandering een proces is van meerdere jaren. Het ultieme doel is dat er helemaal geen vuurwerk meer wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling. Het afsteekverbod dat gaat gelden heeft alleen betrekking op de periode van tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. In alle perioden hiervoor of hierna is het afsteken van vuurwerk vanuit de landelijke wetgeving al verboden.

Handhaving is lastig want in Alkmaar is sprake van een afsteekverbod; verkoop en bezit van consumentenvuurwerk is toegestaan. Team Handhaving ziet toe op de handhaving van het afsteekverbod. Daarbij wordt nauw en intensief met de politie samengewerkt. Bij team Handhaving wordt in de periode voor en gedurende de jaarwisseling extra handhavingscapaciteit ingezet. Om de capaciteit uit te breiden wordt het Team Handhaving per 1 januari 2025 uitgebreid met twee Boa’s. Als de capaciteit niet per 1 januari 2025, maar per 1 oktober 2024 wordt gerealiseerd, zijn er twee extra Boa’s inzetbaar voor de jaarwisseling.

De gemeente beschikt ook over een modern cameratoezicht. In aanloop naar en gedurende de jaarwisseling wordt extra capaciteit ingezet in de centrale. Alkmaar beschikt daarnaast over mobiele camera’s die kunnen worden ingezet. Indien deze mobiele camera’s niet inzetbaar zijn, dan is inhuur van tijdelijke camera’s een optie.

Bron: MEDIAPARTNER BEATFM

error: Content is protected !!