Alkmaar · 15 november 2024

Veroordeling Alkmaarder die journalist probeerde te dwingen te rectificeren

TBS-maatregel van een 28-jarige Alkmaarder met twee jaar verlengd

Vandaag stond een 46-jarige man uit Alkmaar terecht voor het plegen van een strafbaar feit jegens een journalist van het Noordhollands Dagblad. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) vindt bewezen dat verdachte de journalist via berichten probeerde te dwingen een publicatie te verwijderen dan wel te rectificeren. De journalist weigerde dat te doen en deed aangifte. Het OM eiste een taakstraf van 40 uur, de rechter volgde de eis.

Aanleiding

Op 29 maart 2023 wordt een dan 45-jarige man uit Alkmaar door de politierechter veroordeeld voor stalking van zijn ex-partner. Een rechtbankverslaggever van het Noordhollands Dagblad is bij de rechtszaak aanwezig en schrijft er een artikel over. Kort na verschijnen van de publicatie stuurt de veroordeelde man een bericht aan de redactie van de krant waarin hij eist dat het artikel wordt verwijderd, omdat het op leugens en onjuistheden zou berusten. Ook zou het zijn naam en bedrijf een slechte reputatie bezorgen.


Niet offline

Een redactiechef laat aan de man weten dat het artikel niet offline wordt gehaald. Het artikel maakt melding van feitelijkheden die zijn besproken tijdens een openbare rechtszaak. In het artikel worden bovendien geen namen genoemd, noch andere informatie die herleidbaar is tot personen. Op 12 april 2023 plaatst de man op het privé Facebook-account van deze redactiechef vervolgens een lasterlijk bericht met de tekst: “Ik zie dat u overal op pedohunter sites staat vermeld met naam en adres. Bent u pedofiel?”, gevolgd door een foto van de man met zijn kind, met daaronder “Dit bent u toch met jonge kinderen?’’


Dreiging

Op dat moment heeft de redactiechef geen idee waar dit over gaat. In een chatgesprek dat volgt vraagt hij de man om tekst en uitleg. Die antwoordt dat het niet leuk is als mensen onjuistheden verspreiden op sociale media, en verwijst daarbij naar zijn eerdere verzoek aan de krant. Opnieuw stuurt hij aan op het offline halen van het artikel. Dit keer is het geen vraag maar een opdracht: ‘’Je hebt een week de tijd rectificatie te publiceren. Daarna neem ik represailles. Of je vraagt mijn kant van het verhaal en schrijft een rectificatie. Of je verwijdert je leugens’’. De redactiechef doet bij de politie aangifte.
 

Persveilig

Politie en OM geven hoge prioriteit aan de opsporing en vervolging van agressie- en geweldsdelicten jegens journalisten. Het OM hanteert bovendien het uitgangspunt in dit soort zaken de strafeis fors te verhogen, mede bedoeld om de positie van journalisten te versterken. De officier van justitie ter zitting: ‘’De verdachte probeerde de openbaarheid van rechtspraak tegen te werken, door met represailles een journalist proberen te dwingen een publicatie in het Noordhollands Dagblad te rectificeren of verwijderen. De journalist is hiervan geschrokken; hij is in zijn privéleven gedwongen iets te doen dat indruist tegen zijn beroepsethiek.’’
 

Straf

Het OM vindt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot dwang jegens een journalist en eiste een taakstraf van 40 uur. De politierechter veroordeelde de man conform de eis van het OM.

error: Content is protected !!