Alkmaar · 5 maart 2024

Verrassende statistieken over vermiste katten

In een recente data-analyse onthult PetRadar, het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren, opvallende statistieken over de 91 vermiste katten gerapporteerd in Alkmaar.

Uit de analyse blijkt dat Heiloo, Uitgeest en Castricum respectievelijk 23, 17 en de hoogste 33 vermiste katten rapporteren, wat suggereert dat Alkmaar de meeste vermissingen kent binnen deze steden in 2023. Wanneer we dit vergelijken met Bergen en Limmen, met respectievelijk 27 en 10 vermiste katten, valt op dat Heiloo en Uitgeest hier tussenin zitten qua aantal vermissingen.

Terugvindpercentage
79% van de baasjes in Heiloo, Uitgeest en Castricum vindt hun vermiste kat terug, ten opzichte van een Nederlands gemiddelde van 72%. De gemiddelde tijd voordat een vermiste kat thuis terugkeert in Heiloo, Uitgeest en Castricum is 8 dagen en 22 uur.

Heet je kat Babs? Opletten geblazen
De dag waarop de meeste katten van huis vertrekken is dinsdag, met de maand mei als piekperiode (17 vermistmeldingen). David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dit fenomeen: “In de zomer zetten veel mensen hun ramen open, en gaan katten sneller op avontuur. Ook horen we vaak dat katten verdwijnen wanneer de baasjes op vakantie zijn en er een oppas is. Katten rennen sneller weg als hun thuisomgeving verandert.”

En als je kat Babs heet; staat deze naam bovenaan de lijst van katten die het vaakst verdwijnen, met maar liefst drie geregistreerde vermissingen.

Digitale advertenties
Via PetRadar is het ook mogelijk om via betaalde advertenties op Facebook en Instagram buurtgenoten te alarmeren over een vermist huisdier. In Heiloo, Uitgeest en Castricum maakte 29% hiervan gebruik. Dit leidde tot een bereik van meer dan 9041 weergaven per vermist huisdier.
David Olthaar bevestigt dat het ophangen van posters nog steeds een effectieve methode is om je vermiste huisdier terug te vinden. “Als je meer wilt doen, en snel mensen wilt bereiken in jouw buurt, werken digitale advertenties ook ontzettend goed”. Zo heeft PetRadar al geholpen bij de thuiskomst van meer dan 10.000 vermiste huisdieren.

Langste zoekactie
Ten slotte een hartverwarmend feitje: de langste tijd dat een baasje zijn kat heeft moeten missen in Heiloo, Uitgeest en Castricum, bedroeg meer dan 4 maanden. “Zo zie je maar weer dat zelfs als alle hoop verloren lijkt, het nog steeds mogelijk is om je vermiste huisdier terug te vinden.”

Bezoek ook de website van PetRadar voor meer informatie.

error: Content is protected !!