Alkmaar · 12 juli 2024

Voetballer Legia Warschau krijgt boete voor mishandeling beveiliger AZ

Man (33) veroordeeld tot jaar gevangenisstraf voor winkeldiefstal met geweld in Heiloo

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een voetballer van Legia Warschau tot het betalen van 750 euro boete. In oktober 2023 mishandelde hij een beveiliger in het AZ-stadion na de wedstrijd AZ-Legia Warschau. Ook moet de voetballer in totaal zo’n 1500 euro schadevergoeding betalen aan de beveiliger. 

Duw- en trekpartij

Na afloop van de wedstrijd in de Conference League tussen AZ en Legia Warschau ontstond in de gangen bij het AZ-stadion een vechtpartij. De spelers en staf van Legia Warschau moesten op last van de politie binnen blijven tot de supporters waren vertrokken. Na enige tijd werd de sfeer in de gang grimmiger en dat mondde uit in een duw- en trekpartij. Daarbij is de deur die gesloten moest blijven toch geopend en zijn de spelers en staf van buiten de gang in gestormd. De veiligheidscoördinator kwam ook ter plaatse en greep in op wat hij aantrof. De verdachte heeft hem in dat tumult hard geduwd, waardoor hij tegen de muur terechtkwam en op de grond viel. Het slachtoffer liep daarbij letsel aan zijn elleboog op.

De verdachte heeft tijdens de zitting verklaard dat hij de materiaalman van de club wilde helpen en dat hij uit zelfverdediging handelde. Hij zegt dat het hem spijt dat hij de beveiliger pijn heeft gedaan. Achteraf gezien had hij in de bus moeten blijven, zegt de verdachte.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank stelt vast dat het stadion op last van de politie gesloten moest worden. Het was de taak van de beveiliging, dus ook van het slachtoffer in zijn functie, om die sluiting te handhaven. Het is niet aannemelijk geworden dat het slachtoffer bij het ingrijpen buiten de grenzen is gegaan van wat in zijn functie van hem verwacht werd. Het ingrijpen door het slachtoffer leverde dus niet een noodweersituatie op voor de verdachte. De verdachte heeft het slachtoffer in de nauwe gang in het tumult hard geduwd. Daarmee heeft de verdachte de kans voor lief genomen dat het slachtoffer tegen de muur zou vallen en pijn of letsel zou oplopen. Er was geen sprake van zwaar lichamelijk letsel.

De rechtbank acht mishandeling bewezen. De verdachte heeft als profvoetballer een voorbeeldfunctie en had zichzelf in bedwang moeten houden. De rechtbank legt hem dan ook de boete op van 750 euro, dat was de eis van de officier van justitie. Verder wordt hij veroordeeld 559,14 euro te betalen voor materiële schade en 1.000 euro voor immateriële schade. Dit omdat de impact van deze gebeurtenis groot is geweest voor het slachtoffer. 

error: Content is protected !!