Alkmaar · 17 oktober 2023

‘Vriendschapsboom’ geplant ter ere van 65-jarige stedenband met Darmstadt en Troyes

Op vrijdag 13 oktober plantte wethouder Anjo van de Ven samen met de burgemeesters van Darmstadt en Troyes en delegaties uit de andere zustersteden, de boom van de vriendschap. In het Alkmaarse Victoriepark werd om 16:00 uur ’s middags een jonge iep geplant om te vieren dat Alkmaar al 65 jaar lang een stedenband vormt met Darmstadt en Troyes.

Aanwezig waren delegaties vanuit Bath, Darmstadt, Troyes, Bergama en Tata. Zij waren naar Alkmaar afgereisd op uitnodiging van het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) van 12 tot 15 oktober. Als symbool van de onderlinge verbondenheid werd de iep geplant op een bijzondere plek in Alkmaar – het Victoriepark. De boom werd geplaatst onder toeziend oog van Victorientje, oftewel godin Victoria – het 19e eeuws gedenkteken ter herinnering aan het Alkmaar Ontzet in 1573.

Wethouder Anjo van de Ven sprak de aanwezigen toe, “Het samen planten van deze boom getuigt van vertrouwen in de toekomst, van groei, kracht en van duurzaamheid. Zowel voor onze steden en onze onderlinge banden, als voor de boom zelf.

Naast het vieren van het 65-jarige jubileum, stond het bezoek ook in het teken van de viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet. De thema’s Vrijheid en Verbondenheid stonden hierbij centraal. Zo werd in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op diezelfde vrijdag een seminar georganiseerd over de duurzaamheid van de onderlinge contacten. Ook brachten zij een bezoek aan Het Grote Raam in de Grote Kerk, bezochten zij de Schermer Molens in Schermerhorn en brachten zij onder andere een bezoek aan de Hortus Alkmaar aan de Berenkoog.

Foto: Jan Jong Fotografie Beeldproductie

error: Content is protected !!