Alkmaar · 7 augustus 2024

Wachttijd op huurhuis nog steeds een doorn in het oog van raadsleden Alkmaar

Hoogste punt nieuwbouw Berger Scholengemeenschap

De raadsfracties OPA en BAS hebben recentelijk een discussie aangewakkerd over de toewijzing van sociale huurwoningen in Alkmaar. Zij vragen zich af of statushouders nog steeds voorrang moeten krijgen, terwijl Alkmaarse starters jaren op een wachtlijst staan.

Hoewel OPA-fractievoorzitter Victor Kloos benadrukt dat het hem om de druk op de woningmarkt gaat en niet om statushouders zelf, waarschuwt GroenLinks-raadslid Tineke Bouchier dat deze discussie leidt tot polarisatie.

Volgens Bouchier kloppen de cijfers niet: terwijl de wethouder zegt dat 24,8 procent van de sociale huurwoningen in 2023 naar statushouders ging, had zij eerder cijfers die op 7 procent wezen. Wat duidelijk is, zijn de lange wachttijden voor sociale huurwoningen.

Bouchier benadrukt dat het probleem opgelost moet worden door de bouw van sociale huurwoningen in Alkmaar te versnellen, maar ziet te weinig ambitie bij de huidige coalitie. In 2023 werd slechts 13 procent van de nieuwe woningen toegewezen aan sociale huur, ver onder het streefdoel van 30 procent.

Geschreven door CombiMedia NKL BUCH Media

error: Content is protected !!