Wat betekent de nieuwe Wet seksuele misdrijven voor Alkmaar?
ALKMAAR – Sinds 1 juli dit jaar is er een nieuwe Wet seksuele misdrijven in Nederland. Dit betekent strengere maatregelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, zowel offline als online. Wat betekent deze nieuwe wet voor Alkmaar?
Wat is er veranderd?
Met de nieuwe Wet seksuele misdrijven kunnen slachtoffers in meer gevallen aangifte doen bij de politie van onder andere aanranding en verkrachting. Zo is het strafbaar als duidelijk is dat iemand geen seks wil, maar de ander toch heeft doorgezet. Optreden tegen verschillende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat nu sneller en is effectiever.
Dit zijn de belangrijkste punten van de nieuwe wet:
- Er is geen bewijs van dwang meer nodig. Het is nu voldoende als iemand duidelijk aangeeft niet te willen en de ander toch doorgaat;
- (seksuele) intimidatie is strafbaar, zowel offline als online;
- Minderjarigen worden beter beschermd. Het is nu strafbaar om kinderen onder de 16 jaar of kinderen van 16 en 17 in een kwetsbare situatie te benaderen. Ook als dit alleen online is.
De politie is bekend met de nieuwe wetgeving. Dat is een eerste stap, maar de wet moet ook bekend zijn bij iedereen die bij een seksueel misdrijf betrokken kan raken. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid en de website van de politie.
Impact op Alkmaar
De politie en het Openbaar Ministerie in Alkmaar bereiden zich al lange tijd voor op de invoering van deze wet. Er zijn nieuwe werkinstructies opgesteld en agenten krijgen extra training zodat zij aangiftes van seksueel grensoverschrijdend gedrag beter kunnen afhandelen.
Burgemeester Anja Schouten benadrukt het belang van deze wet: “Deze wet maakt het makkelijker om aangifte te doen bij grensoverschrijdend gedrag. Dit is een belangrijke stap vooruit. Doordat we sneller en daadkrachtiger optreden, kunnen we slachtoffers beter beschermen. In Alkmaar willen we een veilige omgeving creëren waarin iedereen weet dat nee ook écht nee betekent, zowel offline als online en ongeacht leeftijd of situatie.”
Wat doet u bij seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Inwoners van Alkmaar worden aangemoedigd om bij seksueel grensoverschrijdend gedrag aangifte te doen bij de politie. Er is geen tijdsdruk meer voor slachtoffers om aangifte te doen. U kunt aangifte doen wanneer u er klaar voor bent.
Met deze landelijke wet hopen de betrokken partijen in Alkmaar een veilige omgeving te creëren waarin iedereen zich vrij en beschermd voelt.