Alkmaar · 3 oktober 2024

Wat doet het Alkmaars college met onze woningcorporaties?

Wat doet het Alkmaars college met onze woningcorporaties?

De Alkmaarse woningcorporaties willen meer bouwen maar lopen bij de gemeente Alkmaar tegen een muur op. In een interview met NHD op 29 09 2024 vertellen zij waar zij tegenaanlopen. De fracties van GroenLinks Alkmaar, PvdA Alkmaar, Leefbaar Alkmaar, Partij voor de Dieren, SP Alkmaar en ChristenUnie Alkmaar zijn hiervan geschrokken en stellen vragen aan het college.

Het college wil 15% sociale huur in nieuwbouwlocaties en 15% sociale koop. Daarmee geeft het college geen uitvoering aan de Woondeal die met alle gemeenten in Noord Holland Noord en provincie en rijk isgesloten. In deze Woondeal spraken alle gemeenten in Noord Holland Noord af dat 30% van allenieuw bouwprojecten sociale huur zou zijn. Tineke Bouchier van GroenLinks PvdA Alkmaar: “Een jaargeleden zei het college nog dat ze die 30% heus ging halen door op gemeentegrond extr a sociale huurwoningen te laten bouwen. Tot nu toe zien we dat echter nog nergens gebeuren.”

De woningcorporaties krijgen nauwelijks toega ng tot de gemeentelijke gronden die worden uitgegeven. En op de locaties die de woningcor poraties bezitten, moeten ze dan ook nog eens vasthouden aan strenge parkeernormen. Terwijl iedereen weet dat in de sociale huisvesting minder autobezit is. Dat maakt het dus voor woningcorporaties alleen maar duurder en maakt dat ze minder woningen kunnen realiseren.

Tineke Bouchier: “We hebben juist de woningcorporaties nodig en zouden er veel meer werk van moeten maken om ze een sterkere positie te geven, zodat ze meer kunnen bouwen en de lange wachttijden voor een woning tot het verleden behoren.”

Tineke Bouchier @TinekeBouchier

raadslid GL Alkmaar

error: Content is protected !!