Alkmaar · 16 december 2023

Zonneweide Bergerhof: Alkmaar weer een beetje duurzamer

Na enkele jaren van voorbereiding door Wijkvereniging Bergerhof, Energiecoöperatie Alkmaar Energie en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier komt de realisatie van Zonneweide Bergerhof steeds dichterbij. Dit zonneproject bestaande uit 484 zondelen zal de mogelijkheid geven voor ongeveer 50 huishoudens om hun eigen zonne-energie op te wekken zonder dat de panelen op de eigen woning liggen.

Eind 2018, na een bijeenkomst over verduurzaming in de wijk heeft inwoner van de Bergerhof, Rogier Carper, zich gemeld bij Alkmaar Energie met als doel een collectieve zonne-installatie te organiseren voor de inwoners van de wijk Bergerhof in Alkmaar. De wijk Bergerhof kenmerkt zich door woningen met variërend dakoppervlakte, niet altijd goed op de zon georiënteerd en soms wat verouderd. Kortom een wijk waar niet iedere inwoner kan kiezen voor zonnepanelen op het eigen dak.

Om dit wel mogelijk te maken is Carper namens de wijkvereniging Bergerhof samen met Alkmaar Energie gaan zoeken naar een locatie voor een postcoderoosproject. Met een postcoderoosproject wordt een collectieve zonne-installatie gerealiseerd waarbij de inwoners van omliggende postcodes gebruik kunnen maken van de (financiële) opbrengst van de zonnestroom. Deze locatie werd gevonden bij de naastgelegen rioolwaterzuivering van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

Programmamanager energietransitie Klaas Jan ’t Hart van HHNK: “Toen de inwoners van de naastliggende wijk zich samen met de lokale energiecoöperatie bij ons meldde hebben we niet lang hoeven nadenken. Wij waren op dat moment bezig met de realisatie van een eigen zonneweide van 5.000 panelen, maar hadden nog wat extra ruimte over. Een voormalig slibveld waar wij niets mee kunnen verhuren we nu aan de energiecoöperatie die hier de zonneweide kan realiseren. Een samenwerking die voor ons nieuw is, maar geweldig dat wij op deze wijze iets terug kunnen doen voor onze buren en kunnen bijdragen aan lokale verduurzaming”

Met de postcoderoosregeling kunnen inwoners van Alkmaar, woonachtig in de postcodegebieden 1817, 1824, 1825, 1826, 1827, of 1831 meedoen in dit project. Doordat het postcodegebied groter is dan de wijk Bergerhof geeft het meer inwoners van Alkmaar de kans om te investeren in duurzame energie, iets wat goed aansluit bij de ambities van Alkmaar Energie.

Voorzitter van Alkmaar Energie Benny Duimel: “Ons doel is om lokaal voor en door Alkmaarders Alkmaar een beetje duurzamer te maken. Dit doen we door onder ander het realiseren van deze collectieve zonprojecten. Hoe meer inwoners van de stad wij kunnen bereiken, hoe meer we kunnen verduurzamen. Het is mooi om te zien dat HHNK hier de gronden beschikbaar stelt om dit collectieve doel waar te maken en deze zonneweide te realiseren.”

Nadat de inschrijving is gestart in Bergerhof is de inschrijving nu geopend voor deelnemers in de rest van het postcodegebied. Meedoen kan vanaf € 330,- per zondeel.

Carper: “We verwachten dat we aan het einde van dit jaar voldoende deelnemers hebben om de realisatie van de installatie daadwerkelijk te starten. Alle afspraken zijn gemaakt en de opdracht aan de installateur, Texel4trading, is verstrekt. De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), zoals de postcoderoos formeel heet, geeft ons de zekerheid voor 15 jaar gegarandeerde inkomsten. We zijn niet afhankelijk van de onzekerheid op de salderingsregeling. Bovendien is het een unieke kans om eigen zonnepanelen te bezitten als je eigen dak ongunstig is of in een huurwoning woont”.

Zodra voldoende deelnemers zijn bereikt zal de zonneweide gerealiseerd worden en tenminste 15 jaar lang energie opwekken voor de deelnemers. Wilt u meer weten over Zonneweide Bergerhof, kijk op https://www.alkmaar-energie.nl/initiatief/zonneweide-bergerhof of mail: zw-bergerhof@alkmaar-energie.nl

error: Content is protected !!