Bergen / Cultuur · 29 juli 2023

2 augustus Lichtjesavond in Bergen centrum

Lichtjesavond wordt elk jaar gehouden op de eerste woensdag van augustus. Als de schemering valt, zal een groot deel van Bergen verlicht worden door duizenden lampjes. Inwoners van Bergen zijn dan al dagen bezig geweest met het spannen van ijzerdraad en het ophangen van lampjes, lampionnen en jampotjes.

In 1926 was de eerste Lichtjesavond in Bergen: de VVV vroeg de Bergenaren hun huizen en tuinen te versieren en te verlichten voor de toeristen. Sindsdien is Lichtjesavond uitgegroeid van traditie tot een waar evenement.

Het centrum van Bergen en de omliggende straten en lanen stromen elk jaar weer vol met toeristen en uitgaanspubliek. Honderden huizen, winkels, cafés en tuinen worden verlicht door kaarsjes, waxinelichtjes, lampionnen en elektrische lampjes. Sommige lichtjes vormen zelfs een kunstwerk of een heus spektakel, zoals de gekleurde fontein van de brandweer, bij het Hertenkamp.

De Bergense straten rond het centrum worden voor de gelegenheid afgesloten voor autoverkeer, zodat iedereen zorgeloos kan genieten van de soms sprookjesachtige sfeer. Laat je meevoeren in de gezellige stroom mensen door de soms krappe straatjes, op weg naar het café voor een drankje…

Officieel duurt Lichtjesavond tot 0.30 uur, maar ook daarna blijft het nog lang gezellig.

error: Content is protected !!