Bergen · 25 oktober 2024

Koninklijke onderscheiding voor eigenaren Eerste Bergensche Boekhandel

Koninklijke onderscheiding voor eigenaren Eerste Bergensche Boekhandel

De heer T. A. (Thomas) Swinkels en mevrouw K.S. (Karien) Hilbers uit Bergen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Locoburgemeester Ernest Briët had woensdagavond de eer om de bijbehorende versierselen bij hen op te spelden. 

Uitreiking in de Ruïnekerk

De gedecoreerden zijn al een kwart eeuw de drijvende krachten achter de Eerste Bergensche Boekhandel. Ze zijn in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een cultureel instituut in Bergen, met de boekhandel als ankerpunt dat niet weg te denken is uit het dorp.

De uitreiking vond plaats tijdens een bijzondere literaire avond in de Ruïnekerk, die was georganiseerd door het echtpaar. Zij organiseerden de afgelopen jaren met ongekend enthousiasme literaire avonden waarvoor vele schrijvers, zowel gevestigde namen als nieuwe talenten, naar Bergen kwamen.

Bevlogenheid

Daarnaast spelen zij vanuit een enorme bevlogenheid en kennis een essentiële rol in evenementen als:

  • de Kunst10Daagse.
  • de Victoriefonds Cultuurprijs.
  • de Joost Zwagermanlezingen en
  • Kunst & Koningsduin. 

In de boekhandel is ook altijd ruimte voor beeldende kunst; lokale en internationale kunstenaars krijgen de ruimte om hun werk te tonen. “Jullie doen dit allemaal vanuit liefde en idealisme, zonder daarbij het commerciële belang voorop te stellen. In alles wat jullie ondernemen zie je de brede visie op cultuur. Jullie onvermoeibare inzet om mensen met kunst te verbinden via een boek, een schilderij, of een expositie is verbazingwekkend en verdient groot respect.”

Laagdrempelig

De inzet van het paar is erop gericht om kunstenaars de gelegenheid te geven hun werk met een (nieuw) publiek te delen en tegelijkertijd een zo breed mogelijk publiek laagdrempelig in contact te brengen met het werk van nieuwe en gevestigde kunstenaars. 

“Zij vormen samen al 25 jaar een belangrijk bestanddeel van de literaire en culturele ziel van onze mooie gemeente”, aldus de loco-burgemeester. “Deze onderscheiding is een erkenning van jullie enorme inzet en de blijvende impact die jullie hebben op het culturele leven in deze regio.”

error: Content is protected !!